Засега тенденцията е местните избори в цялата страна да протичат нормално, без сътресения, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

При обща избирателна активност към 13.00 часа - 23,54 на сто, най-ниска към този час е тя във Варна - 14,71 на сто, и най-висока в Макреш, община Видин - 49, 88 на сто, съобщи Андреев. Той коментира още, че при всички случаи с наближаването на финалния електорален спринт, към 17.30 часа, избирателната активност ще бъде доста по-висока, приблизително като тази през 2015 г. в този час, около 43,19 на сто, и това е нормално.

Ако вотът е отразен в квадратчето "не подкрепям никого", това също ще повлияе на изборните резултати, при определянето им съгласно методиката за кметове на общини, райони и кметства, каза Александър Андреев. Това е така, тъй като там, за да може да има спечелил кандидат, той трябва да събере повече от половината от гласове и в тази връзка влизат и "не подкрепям никого", обясни той. По отношение на отчитането на резултатите в изборите за общински съветници, там те се махат при определянето на общинската избирателна квота, съответно на мандатите, които всяка една политическа сила може да получи в общинския съвет. Т. е. за разлика от общинските съветници, при кметовете тези действителни гласове "не подкрепям никого" се взимат предвид, обясни говорителят на ЦИК.

По думите на Андреев това, че няма машинно гласуване не се отразява негативно на изборите. Засега тенденцията е те да протичат нормално, без сътресения. Според него сериозно влияние върху това е оказал и фактът, че броят на членовете на СИК, участвали в обученията, е бил доста по-голям, а това се очаква да даде и по-добри резултати при попълването на протоколите.

Бюлетините, използвани на тези местни избори, са същите като през 2015 г. с тази разлика, че има кръгчета, в които номерата започват от 101 и това предотвратява опасността от дублиране на номера в квадратчето и кръгчето, обясни Андреев.