Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Турция е прекратила огъня в Северна Сирия за постоянно, което е накарало САЩ да отменят последните санкции, които бяха наложени на турския внос като отговор на насилието, предава Reuters.

Тръмп също обяви, че Съединените щати променят курса в отношенията на САЩ спрямо Близкия изток, където той каза, заявявайки, че са загинали твърде много американски военни.

Припомняме, че преди седмица Доналд Тръмп обяви санкции срещу Турция заради военната й офанзива в Сирия и заплаши с още по-сериозни мерки. Тогава американският президент блокира сделки между двете държави на стойност 100 млрд. долара и обяви плана си отново да повиши митата за вноса на турска стомана до 50%.

Днес обаче ситуацията е друга. „Рано тази сутрин турското правителство информира моята администрация, че ще спре боевете и настъплението си в Сирия и ще направи примирието постоянно“, каза Тръмп на брифинг в Белия дом. „Въпреки това, вие вероятно бихте определили думата „постоянно“ като съмнителна за тази част на света. Всички разбираме това“, добави президентът.

Тръмп каза, че е възложил на министъра на финансите Стивън Мнучин да премахне санкциите, наложени на Турция в отговор на нейните действия срещу кюрдите в североизточната част на Сирия, „освен ако не се случи нещо, от което не сме доволни“.

Съединените щати „биха оставили някой друг да се бие на този дълъг, окървавен пясък“, каза той.

„Колко американци трябва да загинат в Близкия изток в средата на тези древни сектантски и племенни конфликти?“, попита реторично той. „Аз съм ангажиран да следвам различен курс, който води до победа за Америка“, доба ви Тръмп.