Стотици германци останаха без шофьорски книжки след Октоберфест. Причината - всички те решили да се приберат след вечер, изпълнена с много бира, не с такси а с електрически скутер.

По данни на полицията в Мюнхен, 414 души били хванати да карат ел.тротинетки под въздействието на алкхол, а на 254 от тях било отнето свидетелството за управление на автомобил. 32 пъти се наложило на полицията да предотвратява пияни хора да се качват на скутерите.

В Германия електрическите тротинетки бяха легализирани през юни. Те се класифицират като моторно превозно средство. Това означава, че за тях се прилагат всички закони, отнасящи се до шофирането под въздействието на алкохол. Но някои германци разбраха това по трудния начин по време на най-големия бирен фестивал в света.

Полицията признава, че скутерите представлявали ново предизвикателство за тях по време на Октоберфест, който продължава от 19 септември до 4 октомври. Тъй като и в Германия хората изоставят тротинетките си където им скимне, по време на фестивалът, създателите на приложението били принудени да забранят на потребителите си да освобождават тротинетките докато са в района на Октоберфест. Всяка вечер служители прибирали множество оставени скутери край фестивала.

Властите по цял свят се опитват да намерят начин да се справят с електрическите скутери.