- Госпожо Николова, защо се кандидатирахте за кмет?


- Защото махнаха Пламен Стоилов. Ако той беше останал като кандидат, щеше да спечели вероятно още на първи тур. Независимо от отношението, което гражданите имат към него, истината е, че той направи много за града. Това може да се види с очи. По абсолютно необясними причини обаче той беше оттеглен и на негово място беше монтирано едно иначе много симпатично момиче. Без всякакви обяснения беше премахнат човек, който получи признание за най-добър кмет в национален мащаб. Никой не разбра защо се случи тази подмяна.
Нещо повече - Стоилов уволни заместника си Димитър Наков и той веднага беше назначен на работа с много добра заплата във фирмата на един от спонсорите на ГЕРБ - доц. Кирил Панайотов и неговите лечебни заведения "Медика".
Никой не обясни нищо на гражданите, които два пъти избират Пламен Стоилов за кмет и беше редно да им се даде разяснение на ситуацията. Всичко това говори, че зад тези действия стои разправия за пари. За много пари.

 

- Между кого е трябвало да бъдат разпределени тези пари?

- Между различните кланове на ГЕРБ. Разправията според мен е между Пламен Нунев като областен координатор на партията и хората в общинската управа. Няма спор, че има схеми, по които се разпределят пари и моето обяснение е, че г-н Стоилов в някакъв момент е преценил ситуацията като твърде лоша за него или града, затова го отзоваха. На този етап нямам достатъчно информация и говоря като гражданин.
Другото, което силно ме мотивира да се кандидатирам, е слухът, който се носи из града, че в офис на бизнесмен областният координатор на ГЕРБ е договорил кандидатите за кметове на Русе и всички общински центрове в областта. Същият този бизнесмен е основен спонсор на ВМРО от години. Говори се и че чрез Корнелия Нинова вървят пари и към нейния кандидат от същия този офис. Заложили са много и сметката им трябва да излезе.
Когато се създаде партия ГЕРБ, в нея влязоха много светли лица, които бяха възмутени от Тройната коалиция и искаха тя да бъде изрината от политическата сцена. Това беше в началото. След това специално в нашия град надделя една социалистически милиционерска линия на поведение, надделя абсолютната власт /както знаете властта развращава, а абсолютната - напълно/ и тук се разви една феодално-тоталитарна система. Офисът на ГЕРБ се превърна в Бюро по труда и от там се назначават от директора до чистачката. Това е причината много от хората, които ме подкрепят, да пазят това в тайна - страхуват се, че ще им изпратят всички възможни контролни органи, които по условие вече са назначени от партията. Не им се сърдя в никакъв случай, но не мога да се примиря с този страх, който е обхванал точно този някога свободен град. Факт е, че бизнесът на Русе е изолиран от обществени поръчки. За мен това е абсурдно и ще се боря с всичките си сили да променя нещата, да ги направя демократични и нормални.

- Това само в Русе ли се случва или е стил на ГЕРБ?
 

- Трябва да сме честни и да кажем, че има кметове, които не са се обвързали така задушаващо с бизнесмени и продължават да носят демократичния дух. Говоря примерно за Стара Загора и Бургас. Болката ми е Русе. Местни гаулайтери изкривиха идеята и се стигна до милиционерщина, Цветановщина, Нуневщина... Събраха се булките на двама човека и определиха кандидата за кмет на ГЕРБ сега. Как го определиха? Зад гърба на собствените си членове, които изобщо не гласуваха на събранието си за нея.
Заиграването на капитала с политиката има едно име по цял свят. Това не харесвам и срещу това тръгнах на избори.

 

Купуването и продаването нагласове е престъпление