През март властите я залавят, докато се опитва да избяга от Дубай.

“По-добре да ме застреляте, отколкото да ме върнете в Дубай“, това заявява принцеса Латифа, когато властите я хващат по време на опита й да избяга от кралското семейство.

На лодката, която се намирала на 40 мили навътре в морето от крайбрежието на Гоа, Индия, се намирала и приятелката на Латифа - Тийна Яхиайнен. 

Пред BBC тя разказва за момента, в който полицията ги залавя и ужасът след това.

"Нейните последни думи бяха: "Не ме връщайте в Дубай, просто ме застреляйте тук“, разказва финландката.

В момента не е ясно какво точно се случва с Латифа.

По думите на Яхиайнен принцесата се опитала да избяга и преди, но отново била заловена и прекарала три години и половина в затвора, където била измъчвана.

Приятелите на Латифа се опитват да се свържат с нея, но засега отговор няма. Яхиайнен вярва, че тя е жива, но не може да потвърди дали е в безопасност.

"Мисля, че е на много лошо място в момента. Заключена е някъде“, казва тя.

Това, което спасява Яхиайнен от сигурна смърт, е видеото, което Латифа публикува преди бягството си. В него тя разказва историята си, а думите й стигат дори до британското правителство, което започва да работи по случая.

"Завързаха ми очите, сложиха ми белезници и ми казаха, че ще ме заведат там, където държат Ал Кайда. После ме заплашиха, че ще ми пръснат мозъка“, разказва Тийна за онзи пагубен ден.

Но видеото на Латифа обиколило света и мъчителите били принудени да я пуснат.

Последната информация за принцесата идва от нейното семейство. Не е ясно обаче доколко тя е достоверна.

Според тяхното изявление Латифа е в безопасност у дома. Ала никой не я виждал от онзи пагубен ден през март 2018 година.