Изпълнителният директор и създател на Facebook Марк Зукърбърг е милиардер, и то притежава доста милиарди - някъде в диапазона от 70 милиарда долара, според тазгодишния Forbes 400.

През септември кандидатът за президент на САЩ сенатор Бърни Сандърс направи декларативно изявление за милиардерите в интервю за The New York Times: „Не мисля, че милиардерите трябва да съществуват“.

Когато Сандърс каза това, той обясняваше плановете си за данък върху богатството и Национален регистър на богатството. "Това предложение не елиминира милиардерите, но премахва голяма част от богатството, което милиардерите притежават", каза той, "и мисля, че точно това трябва да правим".

В четвъртък, в ход на прозрачност във Facebook, гигантът в социалните медии организира интервю с въпроси и отговори на служителите и Зукърбърг. И един смел служител го попита за коментар по темата, разказва "Бизнесинсайдър".
 

"Като единственият милиардер, с когота мога да се консултирам по този въпрос, Марк, каква е твоята гледна точка относно изявлението на сенатор Сандърс?" попита той.

"Не знам дали имам точен праг за това колко пари трябва да има някой. Но на някакво ниво никой не заслужава да има толкова много пари. Мисля, че ако направите нещо, което е добро, ще бъдете възнаградени. Но също смятам, че част от богатството, което може да се натрупа, е неразумно", отговори Зукърбърг.

Зукърбърг и съпругата му Присила Чан са поели ангажимент да дарят голяма част от това огромно богатство през целия си живот чрез своята филантропска организация. Но, както Зукъбърг посочи, този тип филантропия сред ултрабогатите е широко критикувана като малка група от избрани заможни хора, избиращи какви каузи да бъдат финансирани.

„Ние финансираме науката, например“, каза той във връзка с филантропската организация, която той и Чан управляват. „И някои хора биха казали: „Честно ли е групата на заможните хора да избират над кои научни проекти да се работи? Не знам как точно да отговоря", поясни милиардерът.

"Алтернативата е правителството да избере финансирането да отива за всичко", каза той. "Това, което се притеснявам малко, когато чуя настроения като това, което предложи сенаторът, е предложението, че всичко това трябва да се направи публично, мисля, че би лишило пазара и света от многообразие от различни опити, които могат да бъдат предприети."

Този аргумент за свободния пазар е основополагаща вяра в либертарианството - изборът на пазара е по-важен от регулацията на правителството. Данъкът върху богатството, предлаган от Сандърс, е опровержение на тази философия, която възнамерява да наложи строга финансова регулация на най-заможните американци.

Зукърбърг вярва, че можете да се мисли и по двата начина.

"Мисля, че можете едновременно да мислите, че е несправедливо който и да е човек да има толкова голямо богатство, но все пак да смятате, че за всички е по-добре да има избор и конкуренция на идеите", казва той.