Акционерите на Facebook се опитаха да махнат Марк Зукърбърг от поста му като председател на борда на директорите на компанията, се казва в изявление на уебсайта на Американската комисия по ценните книжа и борсите преди годишното общо събрание на акционерите.

Една от причините за това решение - сривът на прогнозната стойност на дружеството с 40% поради управленски решения. Акционерите призовават той да слезе от поста на изпълнителен директор.

„Главният изпълнителен директор, който е и председател, може да окаже неправомерно влияние върху борда и неговия дневен ред, отслабвайки надзорния съвет от борда на директорите“, се казва в изявлението.

Освен това Акционерите на Facebook се опитаха да махнат Марк Зукърбърг от поста му като председател на борда на директорите на компанията включително Huawei, които американските разузнавателни служби считаха за заплаха за националната сигурност и разпространението на фалшиви новини.

Това не е първият опит на акционерите да отстранят Зукърбърг. През октомври миналата година четири американски държавни фонда, притежаващи акции на компанията, предложиха да го освободят от поста началник на компанията заради скандали.