В електриково синьо се оцветиха водите на Русенски Лом вчера по обед, видя на място "Утро". Отпадъчните води в притеснително наситени цветове бликаха от тръбата на колектора "Трети март" под Сарайския мост. В него се изливат водите на промишлените производители в района на Западна промишлена зона. Яркосинята течност на етапи бе съпровождана от пяна с блед синьо-зелен нюанс.

За ужасяващата гледка и граждани, и „Утро“ сигнализираха РИОСВ, откъдето обещаха да изпратят екип и съвместно с ВиК да вземат проби от оцветената река.
Хората, които живеят и минават в района, обясняват, че редовно се събират очевидци, които цъкат с език, наблюдавайки фрапантните гледки и електрикови води. Но вместо да подадат оплаквания към институциите, безмълвно отминават и обръщат гръб на проблемната ситуация. А бълването на цветни води далеч не било събитие, а по-скоро дежурна гледка. Факт е, че вероятността от нередности и замърсяване далеч не е хипотетична, след като в рамките на няколко седмици от РИОСВ бяха сигнализирани поне 2 пъти за подобни ситуации. Веднъж отново бяха наблюдавани синьо-зелени води, след което оплакването беше за сиво оцветяване на реката. Последното се оказа предизвикано от производителя на кори за яйца „Брани 90“.
Иначе самият Русенски Лом не позволява трайно задържане на цветните течности, тъй като бързо ги поема, смесват се с неговите води и само няколко метра по-късно реката изглежда сравнително бистра. Електриковите води са видими основно край тръбата, от която се изливат. 
От РИОСВ призовават хората да подават сигнали, веднага щом забележат нередности, за да могат да реагират своевременно и да вземат проби, още докато текат цветни води.