Съхранението на газовите бутилки трябва да се извършва внимателно както от собствениците, така и от търговците на горива. Не може пълненето на битови бутилки да се извършва от всяка станция и от случайни лица. В това е категоричен председателят на БПГА Живодар Терзиев по време на семинар в Боровец.

По отношение на газовите бутилки за автомобили, Терзиев заяви, че държавата е по-скоро абдикирала от проверките на автомобилите. „Регистърът с автомобилните газови бутилки е непълен, наскоро видяхме как в един подземен гараж се запали такси от пропан бутан бутилка. По контрола има какво да се свърши, но това не е предмет на Българската петролна и газова асоциация от позиция на обслужване –качество-обслужване-цени-пазар. Това е работа на колегите по поддръжката, надзора и дори сервизите“, обясни Терзиев.

„Контролът на автомобилните газови уредби е на хартия добър, но при приложението е недостатъчен“, категоричен е председателят.

Според изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, връщането на възможността битовите газови бутилки да се пълнят на газ станциите е огромна стъпка назад в законодателството, което крие сериозен риск от инциденти, укриване на данъци. „Т.е уврежда фиска, бизнеса и обществото. Не можем да разберем защо някои искат да махнат това, което близо десет години беше норма“.

По изчисления на БПГА сивият сектор на горивата е между 20-30%. „Би трябвало да се направи и оценка какъв ще е този дял след приемането на закона. В момента ние не виждаме нелегални танкери, които влизаха от Сирия. И до ден днешен Агенция „Митници“ не ги намери, както и цистерните, които разкарваха горивото“, допълни членът на УС Валентин Златев.

Законът за горивата, който се очаква да влезе на 28 октомври именно това изсветлява. Няма нищо друго на всеки един оператор, което да пречи да се регистрира по този закон- къде му е адреса и бизнеса“, отбеляза Златев в коментар по повод готвените протести на асоциация от малки търговци на горива.