Редовно зареждане на купички с храна и вода довело до сериозна популация на улични котки, разпространение на бълхи и серийно недоволство от страна на съседите. Загрижен към бездомните животни бил един и същ техен комшия, който заради прекаленото си внимание към уличните четириноги допринесъл за мини екокатастрофа в района зад училище "Възраждане".
Наболелият за живеещите на ул."Никюп" казус стигна дори до спор в съда. Причината - недоволна от грижовния съсед жена, а впоследствие и нейната дъщеря, подали сигнали в общината за крайно неприятната картинка, а дошлите на място проверяващи сами се убедили в правотата им. Служителите от отдел "Екология" се натъкнали на множеството котки, купичките им, гранулираната храна, която хапвали, и купчинки с хранителни остатъци. Контрольорите глобили мъжа за неправомерните грижи за бездомните животни с 60 лева. И се обосновали - в общинска наредба изрично било написано, че се забранява храненето на безстопанствени животни.
Мъжът обаче оспори санкцията пред съда, като се позова на Европейската конвенция за защита на животните компаньони и Закона за защита на животните.
Районният съд на първа инстанция обаче изтъкна, че той отглежда уличните котки вероятно за лично развлечение, без да зачита правата на останалите граждани. Посочено бе, че очевидно мъжът не желаел да се грижи за тях в домашни условия и да ги прибере вкъщи, а в същото време те изключително много замърсявали пространството навън, увеличавал популацията им, без да им предоставя ветеринарно-медицински грижи като обезпаразитяване, което водело до развъждане и пренасяне на бълхи. Което бе определено като много сериозен риск за здравето на хората. В мотивите пише още, че наложената санкция е едва 60 лева и клони към минималната по закон, макар нарушителят да заслужавал по-сурова глоба, но съдът нямал право да я увеличи, затова я потвърди в този й вид. Решението може да се обжалва.