Параходът "Германия" има особено роля в българската история. През 1867 година корабът на австрийската Дунавска параходна компания става лобно място на войводите Никола Войводов и Цвятко Павлович, пътуващи с чужди документи, за да оглавят чета в България, но разпознати от турски заптиета. Въпреки че след провала двамата се барикадират в каюта на борда, животът им приключва мъченически, покосен от турски куршуми.
Случаят е сред най-описваните в аналите на националноосвободителните ни борби. Първи с него се занимават Захари Стоянов, Никола Обретенов и Филип Симидов, а през годините множество изследователи търсят нови детайли и анализи по темата. Но русенският автор Хачик Лебикян показа, че дори след 152 години са останали неосветени страни от трагичните събития. И новоизлязлата му книга "Аферата с парахода "Германия" в Русе" попълва празнотите.
Книгата, която ще бъде представена на 9 октомври в Регионалния исторически музей, разглежда международния отзвук от това поредно проливане на българска кръв. В нея са представени и анализирани десетки дипломатически документи, ноти, писма и телеграми. По-голямата част от тях са между европейски външни министри, посланици и консули. И без да се подчертава изрично, става ясно, че случаят "Германия" е най-големият дипломатически скандал в Русе. Оказва се, че ако изключим безчинствата след Априлското въстание и завладяването на кораба "Радецки" от Христо Ботев, малко са случаите, когато европейската дипломация в продължение на три месеца се занимава с българската тема. 
Интересен факт е също, че до момента не са публикувани снимки на злополучния параход, а в книгата на Хачик Лебикян те са три. За пръв път е публикувана и снимка на един от главните герои - австрийския консул Георг фон Мартирт.
Това, разбира се, са само щрихи. Цялата картина е изложена в книгата, която заслужава да бъде прочетена.