В първото представяне пред медиите на управленската визия  „ВИСОКО, ВИСОКО, ВИСОКО – заедно можем“ направихме схематичен „прелет“ върху идеите за преобразяване на Русе. Детайлите на тази управленска конструкция обаче „подсказват“, че само с желание и ентусиазъм едва ли ще успеем да се вместим в мащабите на подобно гигантско като замисъл и с много далечен, стратегически прицел усилие. Затова ще си позволим в поредица от публикации да поднесем на обществеността в компресиран вид някои от основните проблеми на града, които трябва и могат да се преодолеят не на принципа каквото-такова, а с усилията на всички – от новия кмет до всеки жител на общината, комуто не е безразлично в какво място живее и за какво се бори в своята битност. 

Русе и русенци имат потенциал, исторически опит и достатъчно сили да преминат отвъд вододела на досегашното половинчато европеизиране – външно ефектно, но недостатъчно за повишаване на жизнения стандарт. Това е причината  да живеем постоянно с носталгията по отдавна минали времена. Икономически, с днешните измерители, ние не сме догонили все още някои от индустриалните параметри на иначе справедливо отречения тоталитарен период. ЕТО ЗАЩО считаме, че днес – ТУК и СЕГА, русенци заслужават  и самочувствието, и жребия всички заедно да направим още по-смислено  ежедневието си отвъд (не)видимите резултати на досегашната инфраструктурна еуфория, която е в дисхармония с очевидния стопански застой.
Аргументът е не само заради стратегическото разположение на нашия град - потенциал, който  винаги може да генерира реални икономически резултати. Фокусът на съвремието все повече се измества към т.нар. „мегаполиси“. Развитието на тези конгломерати изцяло ще определя бъдещото социално-икономическо развитие на градове и региони като Русе. 
Затова си позволяваме да формулираме НОВАТА цел за икономически просперитет на Русе: ДА СТАНЕМ първия град в България, който се развива като един от  индустриалните „мотори“ за оттласкване на  страната  от  унизителната последна позиция в ЕС. Това означава, че кметският екип ще поеме решителен курс към  ИКОНОМИЧЕСКО ОБНОВЛЕНИЕ, което рязко ще повиши жизнения стандарт на русенци. Всичко друго е следствие от по-горе изложените аргументи, ако успеем да се преориентираме към подобен, наистина СТРАТЕГИЧЕСКИ завой.
Няма и капка съмнение, че за преобръщане на приоритетите ОТ ПОКАЗНОСТ към РЕАЛИЗЪМ ще се опираме на най-здравия фундамент във всяко развитие - човешкия потенциал, защото жителите на нашия прекрасен  град са безценен капитал, с неизчерпаем духовен и волеви ресурс за  реализиране на така формулираните задачи.
Разбира се, ще бъдат необходими и законодателни инициативи. Те могат да се впишат по съвременен начин в иначе „унитарното“ – централизирано, пирамидално управление на държавността. За изминалите 30 години, последните 12 от които са в условията на европейска демокрация, разходите по функционирането на ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР продължават да се разпределят, като отделни градове/региони са облагодетелствани/финансирани за сметка на други. Така брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението по най-актуални данни за София е 30 295 лв.,  а за  Русе - 11 152 лв. Това е дълбока диспропорция, която ще се наложи да преодоляваме, да превъзмогваме, да ...наваксваме. Затова, ако русенци гласуват за Галин Григоров, неговият екип ще работи за ФИСКАЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ и преодоляване на регионалните неравенства- идея, която можем да наложим като национална кауза за общините. Така работата с местните органи за самоуправление и новият диалог с предприемачите ще материализират още в първата половина на мандата постигането на стопанските приоритети в УПРАВЛЕНСКАТА ВИЗИЯ на Галин Григоров.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!