Днес е ден за размисъл преди утрешния втори тур на местните избори.

Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена. Остава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвания преди края на изборния ден.

В неделя ще се гласува:

- В 196 общини ще се произвежда втори тур в поне едно населено място;

- В 105 общини ще се произвежда втори тур за кмет на община;

- В 18 града, които са областни центрове ще се произвежда втори тур за кмет на община;

- В 441 кметства ще се произвежда втори тур за кмет на кметство;

- В 31 района ще се произвежда втори тур за кмет на район.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия, ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват. Удължаването може да бъде най-много с час - до 21.00 часа.

Право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години, които имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26 април, не са под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини. Освен двамата претенденти за кмет гласоподавателите могат да изберат и опцията "Не подкрепям никого", но това не влияе на резултата.

За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете.

В повечето райони в София, Пловдив и Варна ще има два избора - за кмет на община и за районен кмет.

За втория тур полицаите ще охраняват 7012 секции. С 19 са по-малко подвижните избирателни секции от общо 162. Охраната ще бъде с около 9000 полицаи.