Британското правителство планира да представи на Европейския съюз (ЕС) „конкретни предложения“ за постигане на сделка по Brexit, предава BBC. Очаква се те да бъдат разкрити след конференцията на Консервативната партия идната седмица, което ще даде достатъчно време за подготовка за срещата на високо ниво на Блока на 17 октомври. 

Наближава „моментът на истината“, отбеляза по-рано британският министър по Brexit Стивън Баркли, визирайки предстоящите преговори. В интервю той все пак изтъкна, че „все още има дълъг път“ до сделка с Брюксел. 

До планираното излизане на Великобритания от ЕС остава малко повече от месец. Напускането е насрочено за 31 октомври. Заради хаоса и неяснотите, все още се дискутира и дали няма да се стигне до поредно отлагане, въпреки че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е категорично против и предпочита страната му да се оттегли от Блока, дори без сделка. 

Депутатите обаче приеха закон, според който, ако няма постигнато споразумение за развода, Великобритания следва да поиска удължаване на срока.  

„Ще видим дали има политическа воля и от двете страни. Ние сме посветени на това да подсигурим сделка и сме посветени на това да напуснем (ЕС) на 31 октомври, но това споразумение трябва да е без предпазната клауза за ирландската граница“, заяви от своя страна Баркли. Според него „с достатъчно воля от двете страни, сделка може да се постигне“.