Русенският художник Борис Димитров спечели наградата на италианския град Кориналдо за картината си "Привечер с белите коне". Тя е една от трите, с които той участва в 11-ото международно биенале за живопис и графика в красивото градче близо до Анкона. Останалите две са "Мечта по Китай" - нарисуваният блян на художника да посети Поднебесната империя, и "Загрята от слънцето" - фантазия за нежната милувка на стоплената от слънчевите лъчи вода по голо женско тяло.
"Тази година биеналето беше на тема "Диханието на света" с посвещение на първата жена художник в Италия Артемизия Джентилески. Традиция е всяко издание на изложбата да се посвещава на видна личност от италианската култура. Артемизия Джентилески е живяла през 16-17 век, ученичка е на Караваджо, смята се за един от най-завършените художници от епохата на Ранния барок и е първата жена художник член на Академията за изящни изкуства във Флоренция", разказва Борис Димитров, който за първи път изпраща картини за биеналето в италианския град.
Кориналдо е център на едноименната община в провинция Анкона в Централна Италия. Той е родно място на света Мария Горети - светицата на младежката чистота и целомъдрие, и музей на открито със запазените крепостни стени от 14 век. През 2007 г. Кориналдо е обявен за най-красивото малко градче на Италия, датиращо от Средновековието. 
В тази запазена от векове красота галеристката Анна Гроси с подкрепата на общината организира биеналето за живопис и графика. То започва с изложба на всички участници, която тази година е открита на 21 юли в хотел "Европа" в малкия пристанищен град на Адриатическото крайбрежие Сенигалия, на двайсетина километра от Кориналдо. Показани са картините на художници от цяла Италия, Сан Марино, Франция, Русия, Гватемала и други държави, а България е представена от Борис Димитров. На тържествена церемония в театър "Карло Голдони" в Кориналдо на 8 септември са обявени и връчени наградите.
"Когато съобщаваха името на художника на премираната картина и кратка биография, на голям екран се появяваше негова снимка и изгледи от неговия град. Когато дойде моят ред, присъстващите в залата видяха Паметника на свободата и площада пред бившия хотел "Балкан" - едни от най-красивите места в Русе", разказва Борис Димитров.
Наградата на град Кориналдо журито му присъжда за "фантастичната форма на магическия му художествен свят". Плакетът и дипломата са връчени на художника от зам.-кмета по културата Джорджина Фабри.