Д-р Кристина Атанасова е завършила Варненския мeдицински университет през 2009 г. Пак там защитава и специалност „Уши, нос, гърло“ през 2015 г. От около година е назначена на работа в отделение УНГ в Университетска болница „Канев“. Три пъти в седмицата приема пациенти за консултация и лечение с направление от личен лекар или срещу заплащане в кабинета си в Медицински център „Медик консулт“ /срещу спирката на Механото/. Приемните й дни са понеделник, вторник и четвъртък, необходимо е предварително записване на тел. 0882 909725.

- Д-р Атанасова, според Световната здравна организация повече от 30% от жителите на земята имат слухови проблеми, като 9% от тях са деца. Това са общо 466 милиона души. В България засегнатите от този проблем са над 400 000 души, а от тях 40 хиляди са деца. И това очевидно е сериозен проблем, тъй като очакванията са хората, които не чуват, да се увеличават?
- Проблемът е сериозен, тъй като хората с проблеми със слуха се чувстват изолирани, защото не могат да общуват с околните и това много често води до депресии. При децата пък, ако глухотата се развие преди да е оформен говорът, те остават глухонеми.
- От какво може да бъде причинена глухотата?
- Глухотата представлява намаление или тотална липса на слух вследствие на увреждане на звукопроводния или звукоприемния апарат. Тя може да бъде вродена или придобита, като е възможно да се отключи във всеки един етап от живота на човека. За вродената може да има различни причини. Обикновено това са прекарани през първия триместър на бременността вирусни инфекции - грип, варицела, паротит, цитомегаловирус, рентгеново облъчване или да е следствие на родова травма. По време на бременност опасни за развитие на глухота са и някои токсични медикаменти, като хинин и някои групи антибиотици. Вродена глухота може да се получи и при генетични заболявания.
- А на какво се дължи придобитата глухота?
- Придобитата може да бъде вследствие на прекарани различни инфекции като грип, менингит, среден отит, употреба на токсични медикаменти и антибиотици, както и т.нар старческа глухота. Звуковата травма, продължителното излагане и работа на шум също могат да доведат до глухота.
- Казахте, че глухотата се получава при увреждане на звукопроводния или звукоприемния апарат. Какви са разликите при тези два вида?
- Глухотата по принцип е три вида - звукопроводна, звукоприемна и комбинирана. Звукопроводната представлява увреждане на ниво на проводния апарат на ухото - външното и средното ухо, което не позволява на звука да стигне до вътрешното ухо. Това намаление на слуха възниква най-често като резултат от проблеми и заболявания на средното и външното ухо като отит, отосклероза, перфорация на тъпанчето, чужди тела във външния слухов проход или събиране на голямо количество ушна кал и др.
Звукоприемното намаление е вследствие на увреждане на ниво кохлея, слухов нерв, проводните пътища към нервната система и центъра на обработка на информация в централната нервна система. Този вид глухота много често е необратима. Развива се в резултат на много силен шум, продължително излагане на шум и вибрации, вродени аномалии, напредване на възрастта, менингит, инфекции на вътрешното ухо, прием на някои лекарства. Тумори, притискащи слуховия нерв, също могат да причинят приемно намаление на слуха. Важен симптом, алармиращ за възникнал проблем, е появата на шум с висока тоналност, който болните описват като пищене.
- Как диагностицирате за каква точно глухота става въпрос?
- Най-точно се поставя диагноза чрез тоналната прагова аудиометрия. И това се прави с апарата за аудиометрия, който е най-новата придобивка в кабинета ми в Медицинския център "Медик Консулт".
- Какво представлява този апарат и как се поставя диагнозата?
- Апаратът е свързан с компютър, на чийто монитор се изписват резултатите от изследването. На ушите на пациента се поставят слушалки и се пускат тонове с различна честота. Ухото възприема сигнали с честота между 16 и 20 хиляди херца. В рамките на тези честоти се пускат тонове и пациентът трябва в момента, в който чуе сигнала, да натисне бутонче и да реагира. На база на неговата реакция се изписва крива, която после се разтълкува от специалистите и показва на какво ниво е увреждането и каква е причината за глухотата - дали става въпрос за звукопроводна или звукоприемна.
- И степента на глухотата ли се установява по този начин?
- Да, като има три различни степени. От 0 до 30 децибела е средна загуба на слух, който се смята за социално адекватен слух. При него пациентите нямат проблем с общуването. Между 30 и 60 децибела е тежкото чуване, при което пациентите възприемат говорната реч по-трудно, трябва да им се говори по-високо и от по-близко разстояние. Между 60 и 90 децибела говорим за практическа глухота. Там човешката реч много трудно може да бъде чута, ако не се използва слухов апарат. И вече над 90 децибела е пълната глухота.
- Има ли лечение и какво е то?
- Зависи от вида на глухотата. Може да бъде медикаментозно, оперативно или със слухопротезиране.
Целта на медикаментозното лечение е подобряване на метаболизма и кръвоснабдяването на слуховите клетки. При острите случаи се извършва стациониране и поставяне на съдоразширяващи медикаменти и витамини от групата В. Обичайно подобряване на слуха и отшумяване на опкакванията се наблюдава след 10 ден.
За оперативно лечение може да се мисли, ако има перфорация на тъпанче, отосклероза или туморен процес в средното ухо. Нуждата и видът на операцията се преценяват индивидуално след прегледа и проведените изследвания.
Слухопротезирането представлява поставяне на слухово апаратче на пациента, което се избира и настройва персонално по аудиограмата, която се прави, и по степента на слухова загуба. 
- Чувала съм, че съществуват и импланти, които подобряват значително слуха.
- Да, има кохлеарни импланти. Те са много скъпи и се поставят само в София. За такъв имплант може да се мисли при пълна глухота. При тези случаи слуховите апарати имат минимална или нулева ефикасност. При децата поставянето на кохлеарен имплант е задължително, тъй като има опасност при развит интактен говорен апарат да не могат да говорят.
- Как могат майките да разберат, че има някакъв проблем с детето им?
- Ако детето не проявява интерес към играчки със звук, или ако не реагира при силен звук в стаята с обръщане на главата в тази посока. Това може да ги наведе на мисълта, че има някакъв проблем.
- А при възрастните какви са симптомите, на които трябва да обърнат внимание?
- Ако усилват телевизора много и на другите хора им се струва прекалено силен звукът. Ако карат събеседника си да повтаря по-често това, което говори. Ако в шумна среда не разбират точно какво се говори. В по-голямата част глухотата се развива постепенно, но не е изключено да се появи напълно внезапно. В повечето случаи състоянието е необратимо. Ако в начална форма има някакъв шум в ухото и още в началото пациентът потърси помощ, има варианти да се възстанови слухът.
- Като споменахте шум в ухото, от какво се получава той?
- Това е много широка тема. Причините могат да бъдат най-различни. Обикновено вътрешното ухо и слуховите клетки нямат болкови рецептори и при някакъв проблем на това ниво реагират с появата на шум. Ако е намалено подаването на кислород към тези клетки, това е единственото оплакване, което пациентът долавя. Възможно е да се появи, ако има някакъв спазъм или шипове, които притискат съдовете, които кръвоснабдяват вътрешното ухо, при вариране на кръвното също може да се получи. Тогава първото, което притеснява пациента и е водещо, е шум в ухото. Той може да бъде ниско или високочестотен. Първият обикновено се дължи на възпаления или увреждания на средното ухо. Често е съпроводен и с болки в ухото. Обикновено има характер на бучене, бръмчене или вибриране и преминава при излекуване на заболяването. Нискочестотен шум е характерен и за отосклерозата. Това е заболяване на средното ухо, което започва в млада възраст и води до намаление на слуха и шум в ушите. Лекува се само оперативно. Високочестотният шум се дължи на увреждане на вътрешното ухо и слуховия нерв. Описва се като пищене или свирене. Ако в първите дни се проведе медикаментозно лечение, има голяма вероятност за излекуване, защото слуховите клетки са нервни клетки и при дълга липса на кислород те необратимо се увреждат. Така че ако се появи шум в ухото, в най-кратки срокове трябва да се потърси помощ.