Космически теми, биохрани, химични експерименти са само част от темите, които подготвят в регионална библиотека "Любен Каравелов" за днешната Нощ на учените. Там тя ще започне още в 14 ч, когато ще се осъществи видеоконферентна връзка с трима учени от София. Астрономът от Софийския университет Евгени Овчаров ще разкаже за българските откриватели на екзопланети, Теменужка Спасова от Института за космически изследвания ще говори за климатичните промени, а експертът Ивайла Сопотенска ще развие темата за безглутеновите храни. По-късно часовникарят Бохос Саркисян ще разкаже за старинния часовник на библиотеката и за други интересни механизми, отмерващи времето. 
В 16,30 ч в градинката на площад "Батенберг" майсторките от Дунавската задруга Севим Ганева, Татяна Колева и Милена Кръстева ще разкажат за символиката, закодирана в народните занаяти и ще покажат своето творчество - везба и кукли, като публиката също ще може да си направи своя кукличка с народна носия. От 17 ч майсторката на калоферска дантела Мария Браткова ще покаже как се изработва тази фина плетеница от бели конци. 
В 17,30 ч в Екомузея ще бъде открита фотоизложбата "Аерофотография" на Явор Мичев, чиито снимки неизменно предизвикват възхищение. В Историческия музей археологът Деян Драгоев ще разказва как се разчитат римски монети, историчката Мариана Димитрова ще говори за първия фотожурналист в България Петър Морозов, а уредникът в отдел "Природа" Венцеслав Петков ще разяснява сложните детайли по миграцията на птиците.
Серия интересни инициативи ще има и в Русенския университет. Сред тях е организираната от метеорологичната обсерватория в Русе дискусия за климатични промени и необясними явления, свързани с времето и водите. Тя ще започне в 14,30 ч в зала 2.204 и в нея ще участват учени от Националния институт по метеорология и хидрология.
От 14,30 до 15,30 ч пък лабораториите на университета ще бъдат отворени за ученици от средните училища в Русе.