Д-р Антоанета Ламбева е завършила Медицинския институт в Плевен през 1984 година. Седем години по-късно взема специалност „Очни болести“, след което придобива следдипломни квалификации по катарактална хирургия, глаукома, детска офталмология, флуоресцеинова ангиография, лазери в офталмологията, функционални изследвания на око, лазерлечение, компютърна периметрия, пневматична тонометрия, контактни лещи. В професионалния си път д-р Ламбева е работила като офталмолог в Белене, в бившите Окръжна болница и Трета поликлиника в Русе. От 2005 година досега има очен кабинет в ДКЦ-2 и на ул.“Съединение“ 37, ет.2 Същевременно е и офталмохирург в отделението по очни болести в УМБАЛ „Канев“.

- Д-р Ламбева, вие работите с лазери за лечението на очни заболявания и в двата си кабинета. Какво вършат тези апарати?
- Лазерите са мощно средство за профилактика и лечение на очни заболявания и имат своята 50-годишна история. Те са различни видове в зависимост от дължината на вълната и механизма на действие. При някои заболявания като вторична катаракта лазерът напълно възстановява зрението, при рефракционни аномалии променя качеството на живот, тъй като очилата и контакните лещи остават спомен, но при съдови заболявания, глаукома или при отлепване на ретината целта е да се запази или малко да се подобри зрението.
Важно условие е лазерът да се използва, само когато има нужда
- В този ред на мисли кога се използва лазертерапията?
- Лазертерапията е един от основните методи за лечение на диабетна ретинопатия, централни и клонови тромбози, глаукоми, вторични катаракти, периферни дегенерации на ретината, ретинопатия на недоносените бебета и при отлепване на ретината.
- Спрете се по-подробно на това лечение на споменатите очни проблеми.
- Лазерлечението на диабетната ретинопатия е златен стандарт, защото намалява риска от слепота с 50%. Лазерните техники обаче зависят от типа на диабетната ретинопатия и времето на обработката. Трудно е да се убеди пациентът, че при добро зрение, т.е. в началните стадии, когато зрението е добро, се налага лазертерапия. Със съвременните техники - очните скенери, ОСТ (оптична кохерентна томография) се диагностицира диабетният оток на ретината в началния стадий. Обикновено при непролиферативната диабетна ретинопатия най-често се прилага фокална обработка или темпорален макулен бараж. Грид техника се използва при дифузен оток или наличието на микрокистоиден оток на макулата.
В повечето случаи лазертерапията се комбинира с медикаментозно лечение
чрез съдоукрепващи и антиагреганти средства, които се приемат продължително, или интравитреални инжекции за потискане на новообразувалите се съдове. 
В последните години се предлага една нова методика в терапията на диабетния макулен едем, известна като микропулс терапия. При пролиферативната диабетна ретинопатия се прилага панретинната фотокоагулация, т.е. покрива се колкото се може по-голяма площ от средна и крайна ретинална периферия с лазеркоагулация, за да се унищожат исхемичните зони и да се спре неоваскуларизацията. Най-новото поколение жълти лазери работят с дължина на вълната 577 nm. Те позволяват работа в близост до централната част на ретината в задния очен сегмент, без да уврежда тъканта и без да се абсорбира от макулния пигмент, т.е. тъканите се щадят максимално. Топлинната дифузия към ретината е много ниска. Предимство е и че осигурява отлично проникване през помътнени очни среди.
Отлепването на ретината е следващото заболяване, при което лазерите спасяват зрението
При отлепването има разкъсване на ретината и през руптурата се просмуква витреална течност в субретинното пространство, което води до нейното отлепване. Причините за този проблем са две - динамични и статични тракции. Вторият вид играе основна роля в патогенезата на тракционното отлепване на ретината и пролиферативната витреоретинопатия. 
- Какви симптоми се наблюдават при отлепване на ретината?
- Не можем да говорим за отлепване на ретината, без да говорим за преаблационни състояния. Те се изразяват в субективни симптоми и обективни изменения.
"Хвърчащи мухи" се дължат на дегенеративни промени
в стъкловидното тяло, нарушава се неговият влакнест строеж, при което се накъсва колагенът на по-къси фибрили. Често тези "мухи" се виждат изведнъж, понякога като сажди, понякога с пръстеновидна сянка. Фотопсиите или фосфените са светкавички или звезди. Обективните изменения в ретината са микрокистоидна дегенерация, ретикулна микрокистоидна дегенерация и ретиносхиза, която бива плоска и булозна. Съществуват още палисадни и скрежовидни изменения, параваскуларни витреоретинни адхеренции и периферни пигментни пролиферации. Те са високо рискови, тъй като в 80% от случаите с отлепване на ретината се открива някой от този вид дегенерации. 
- Какво лечение се прилага при отлепване на ретината?
- Основното лечение на първичното отлепване на ретината е профилактиката със зелени или жълти лазери. Те предизвикват лазерна фотокоагулация при периферни  дегенерации - лазербараж с помощта на триогледалното стъкло на Голдман на биомикроскол.
При зачестилите раждания на недоносени деца ретината е недоразвита
и настъпва отлепване в периферията и това изисква да се приложи лазертерапия при ретинопатия на недоносеното в I, II и III стадий.
- Как действа лазертерапията при глаукома?
- Глаукомата е друга основна причина за намалено зрение. Тя е хронична прогресираща офталмоневропатия с повишено очно налягане, промени в зрителното поле и засягане на зрителния нерв. Според вида на глаукомата се използват два вида лазери. YAG лазер се ползва при закритоъгълна глаукома, а SLT лазер при откритоъгълна глаукома. Лазерната трабекулопластика е процедура, която се използва при различни видове откритоъгълна глаукома, особено когато лечението с капки е недостатъчно за постигане на оптимално вътреочно налягане. Може да се използва и като първична процедура при пациенти с противопоказания за използване на капки или при такива, които нямат възможност да ги поставят. При този вид процедура очният хирург насочва лазерния лъч към трабекуларния апарат в камерния ъгъл, мястото, откъдето се оттича вътреочната течност. В повечето случаи се обработват 180 градуса от камерния ъгъл. Целта на процедурата е повишаване оттичането на вътреочната течност, а оттам и понижаване на вътреочното налягане.
Процедурата обикновено трае между 5 и 10 минути на око
но преди нея задължително се поставят обезболяващи капки. След това не е необходимо да се спазва някакъв специален режим, защото не се нарушава ежедневието и начинът на живот на пациента. По преценка на лекаря след интервенцията могат да се приложат нестероидни противовъзпалителни капки за няколко дни. В повечето случаи ефектът на лазера започва около 2-4 седмици след интервенцията. 
При закритоъгълната глаукома посредством YAG лазер се правят малки отвори в ириса на окото, при което се създава отвор, през който вътреочната течност минава от задната в предната очна камера. Около 30 минути преди процедурата се капват капки за свиване на зеницата, след което се извършва самата процедура за 2-3 минути. 
- Обяснете как се прилага лазертерапията при вторична катаракта.
- Вторична катаракта се наблюдава при около 30-40% от хората, претърпели операция за това заболяване. Тя може да се развие на фона на захарен диабет, хипер- или хипотиреоидизъм, склеродермия, атопичен дерматит, лупус еритематозус, системен васкулит, миопия с висока степен. Първоначално пациентът може да се оплаче от
затруднено четене, привиждане на мухи пред очите му
и появата на ореол около светлинните източници. Други симптоми на вторичната катаракта са невъзможност да се коригира намаляването на зрителната острота с очила, виждане на двойни предмети, нарушаване възприемането на цветовете, появата на точки и цветни петна в полето на зрението. С помощта на специално контактно стъкло на Абрахам се фокусира лазерната енергия. След поставяне на капки се започва лазерната обработка. Тази процедура е краткотрайна и безболезнена, но възстановява зрението и не се налага да бъде повторена. Много широко приложение намират лазерите за оптична корекция на зрението. Те се ползват в рефрактивната хирургия за корекция на късогледство, астигматизъм и далекогледство. Работи се с ексимер лазери, които позволяват да се премахнат диоптрите. Те са с ултравиолетова светлина и разрушават на микронно ниво междумолекулните връзки, които се изпаряват от роговичната тъкан. По този начин роговицата се моделира, премахват се диоптърът, роговичните дефекти и се постига добро зрение.
Пациентите повече не носят нито очила, нито лещи
Преди това обаче се прави топография, като роговицата се изследва точка по точка. Индивидуалната карта персонализира релефа на роговицата, а лазерът действа въз основа на получената информация. Не е важно само премахването на диоптрите, но и пациентът да не получи заслепяване, т.е. смущаване на зрението нощем. Оптичната корекция не се прави на пациенти под 18 години. Корекцията с очила или контактни лещи не бива да има промяна в последната година преди интервенцията, но при пациенти с повече от 10 диоптъра съществува риск от усложнения. Затова лекарят трябва много добре да прецени дали дебелината на роговицата съответства на диоптрите, които ще се премахнат. 
Друго приложение на лазерите е при витреална хирургия, която се налага при кръвоизливи, при пролиферативна диабетна рентинопатия и при отлепване на ретината с така наречените ендолазери. 
Накрая искам да кажа, че лазерите в офталмологията са наложил се начин на профилактика и част от комплексното лечение на много очни заболявания.