Нова образователна инициатива ще стартира през октомври американската компания за софтуерни услуги "МенторМейт" в Русе - безплатна академия за специалисти по тестване на качеството на софтуера (QA). 
Серията от лекции ще започне на 8 октомври и ще продължи до 3 декември. В програмата са включени 11 сесии, водени от петима опитни QA експерти в "МенторМейт". Целта на академията е да запознае предварително одобрените кандидати с необходимите инструменти и знания, за да стартират кариерата си в IT сектора и най-вече в сферата на софтуерното тестване. Предварителни познания в областта не са необходими.     
Програмата на QA академията ще се състои от разнообразие от лекции, задачи и практически упражнения. За да завършат академията, участниците ще трябва да преминат практически и теоретичен изпит, а най-добрите от тях имат възможност да станат част от екипа на "МенторМейт". 
Лектори на академията ще бъдат Стефан Шопов, Женя Тинева, Юмюгюл Кязимова, Екатерина Стаматова и Велислава Минкова, с над 16 години споделен опит в сферата на софтуерното тестване. Темите, върху които ще се фокусират, включват уеб и мобилно тестване, Scrum и Jira планиране, usability и time zone testing, както и JMeter и MsSQL. Всеки от тях ще влезе и в ролята на личен ментор на участниците в академията. 
Според Стефан Шопов, QA Lead в "МенторМейт", такива обучения са най-полезни, когато всеки един участник има силен личен стимул да участва.
"Висока оценка поставяме върху мотивацията на всеки записал се участник. Търсим именно тези хора, които искат да вникнат в това, което ще представим, имат ясната представа защо искат да се включат и какво искат да извлекат за себе си от академията", казва той. 
Доброто ниво на владеене на английски език ще бъде единственото задължително условие за участие в програмата, а очакванията към всички са за отговорно и прилежно изпълнение на поставените задачи. Влечението към точните науки и обучение в техническа специалност ще се разглеждат като предимство. Кандидатстването е отворено до 27 септември на следния линк: https://mentormate.com/bg/qa-academy/