Своевременното уведомяване на населението за предстоящи военни учения на НАТО на българска и румънска територия обсъди областният управител на Русе Анатоли Станев с командирите на Ротата за гражданско-военно сътрудничество към Сухопътните войски на Република България капитан Боян Крумов и Гражданско-военно сътрудничество към Американската армия капитан Люк Нийл.
Целта е при евентуално придвижване на конвой с техника да се осигури безпроблемно преминаване на Дунав мост, като същевременно не се създават предпоставки, които биха ограничили цивилния трафик.
„Считам, че най-важното при подобни мероприятия е нивото на логистика. До момента проблеми на наша територия не е имало. Надявам се така и да бъде в бъдеще“, коментира Станев.  
Представителите на двете армии се запознаха на място и с актуалните мерки за граничен контрол. От Регионална дирекция „Гранична полиция“ споделиха опита си пред партньорите в борбата с трафика на мигранти, както и при залавяне на контрабандна стока.
Гостите от САЩ споделиха, че са впечатлени от нивото на взаимодействие между институциите в региона и изразиха благодарност за съдействието и добрата комуникация.
В рамките на срещата беше обсъдена и възможността за други съвместни инициативи. Сред тях бе и популяризирането на военната професия. Такава среща бе организирана през януари съвместно между Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна и Областната администрация в Русе и премина при засилен интерес.