Кметът Пламен Стоилов и екипът му, както и ръководството на екоинспекцията да присъстват на протеста за чист въздух в събота, за да се срещнат с русенци и да отговорят на многократно задаваните въпроси за замърсяванията на въздуха от промишлеността и да посочат взетите мерки срещу наболелия проблем. Това е едно от седемте искания на организаторите на поредния протест под наслов "Русе иска да диша", който ще се проведе на 14 септември от 10 часа, когато протестиращите ще се съберат на паркинга на бившата Захарна фабрика, а оттам ще потеглят към кръговото до Дунав мост. 
Организаторите, сред които има и ярко политически ангажирани лица, настояват също кметът да сезира прокуратурата и да се потърси отговорност на виновните за геноцида над русенци. Наред с това те искат всички заводи и по-малки химически производители да бъдат отново ревизирани и да се проверят документите им по отношение на разрешените мощности, капацитет на производство, разрешителни на площадки. 
В случаите, където вентилацията е на принцип проветрение, а производството отделя отровни вещества, се нарушават законни норми. Това е недопустимо както за здравето на работниците, така и за здравето на жителите на града, които са принудени да дишат отрови, посочват организаторите на протеста. Предстои писмото с исканията на недоволните граждани да бъде изпратено до кмета Стоилов с копие до екоинспекцията. 
Сред останалите искания са кметът да разпореди улиците и междублоковите пространства да се мият всяка седмица, а графикът да се публикува на сайтовете на общината и РИОСВ, за да може да се контролира от гражданите. Протестиращите настояват още за ежедневен строг контрол, включително бързо спиране на производства при установяване на замърсяване на въздуха. 
Искаме заводите и по-малките производители, които излъчват вредни емисии във въздуха, да бъдат задължени да приведат в законно състояние пречиствателните си съоръжения! Също искаме да имаме на разположение табла за постоянен мониторинг на въздуха, настояват организаторите.