Хайдушки боб в казани, агнета на чеверме, стрелба с лък и с въздушна пушка, турнири и състезания на фона на народни песни и танци радваха русенци на третия Комитски събор, който се проведе на стадиона в Червена вода. Стотици малки и големи в народни носии се събраха на поляната и се потопиха в живота на хайдутите.
Силен интерес привлякоха музеят, старинно оръжие на открито и меленето на жито с ръчна мелница.
В двудневната програма бяха включени и няколко конкурса. За най-млад комита беше избрана 5-годишната Ралица Пенчева от Велико Търново, а за "най-вехт" - доайенът на българската военноисторическа реконструкция Димо Димчев от София.
В надпреварата за най-автентична женска народна носия първото място отиде при Габриела Недялкова от Плевен, а най-силен отбор по теглене на въже станаха представителите на ВМРО-Шумен.
За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Иван Дяков, фолклорна група "4етно" и трио "Идепея", певиците Лидия Ангелова и Бисера Иванова. Сред официалните гости на Комитския събор бяха областният управител Галин Григоров, евродепутатът Ангел Джамбазки и депутатите Искрен Веселинов и Милен Михов. Съборът завърши с молебен за здраве и благоденствие на българския народ.