Прасенца се въртят на шиш и цвърчат в неистовата жега, която от вчера отново припадна над Русе. Горещините не жалят и брега на Дунава, където на кея са се подредили дузина палатки със скари, на които изпотени мъже и жени обръщат кюфтета, пържоли, филета, грамадни кебапчета и плескавици. На един от гриловете в грамадна черна тава къкри лютеница. А на метри от нея се долавя леко жужене от нанизани на шиш меса, завъртени по гръцка рецепта. 
Така изглеждаше вчера първият ден на фестивала „Русе мези“, обещаната богата програма на който малко се беше посвила /от жаркото слънце вероятно/. Три-четири момичета от танцова студия „Зора“ едновременно водеха и участваха в „уъркшоп“ по народни танци. Към седем вечерта на сцената излязоха малките таланти от детска вокална група „Слънце“, след тях - и танцьорите от „Мираж“. Трима ентусиасти се решиха на „щафетно бягане“ с дечицата си, а широко рекламираното „надяждане с кебапчета“ се отложи за значително по-късен от обявения час. 
Фестивалът, организиран от фондация „Румънеца и Енчев“, продължава до неделя включително - тази вечер с участието на Люси и Андреас, утре с Бобан Здравкович, в неделя със Спенс, Кристо и Нели Петкова. Организаторите, които се надяваха да не вали, за да не им развали фиестата, едва ли са очаквали обаче, че летните горещини в Русе са в състояние да провалят плановете им „да надминем Варна с нейните 60 000 посетители на феста“.