Пукнатините по стените на градската Художествена галерия, които от години се разтварят все по-широко, вече спокойно поглъщат двулевова монета. През тях повява вятър. Неотдавна детенце се разходило из залите и дотичало уплашено: "Там има духове! Те клатят картините..." - прошепнало детето. За да го успокоят, възрастните отишли да покажат, че никой не клати картините. Каква била изненадата им, когато видели с очите си 
грамадното платно на Йордан Кацамунски и един по-малък портрет на Лиляна Русева да се полюшват, побутвани от вятъра
струящ през широкия процеп. 
Вече не е новина как след всеки проливен дъжд работещите в галерията тичат и редят пластмасови корита в залата с ценните икони, а с легените правят "инсталациите" в централната зала и в съседната, където през стъкления покрив често вътре вали също като навън. 
При все че от години има предписание на комисия от Министерството на културата да се вземат незабавни мерки и да се ремонтират покривът и сградата, която вече има и конструктивни изменения, година след година обещаваният ремонт се отлага. 
"Този път вече е сигурно - още малко имаме да изчакаме и след това започва!". Този оптимизъм на изкуствоведите и художниците в РХГ ме озадачи - на фона на тоталното неглижиране на проблема досега. 
Какво очакват в галерията? Според информацията, с която те разполагат, има спечелен от общината проект за ремонт на РХГ, както и още други три проекта, по които вече се действа. А не можело да се работи едновременно по четири, затова картините и иконите ще изчакат да приключи един от трите и да удари часът на РХГ! 
Но стана ясно, че не е точно така. И въобще 
нещата вървят натам, че както във вица компютрите май ще се окажат компоти
"Какво за галерията? Не знам нищо. Те са по трансграничната програма, друг се занимава с тях. Моят проект е завършен, много хубаво стана! За бившето училище "Христо Смирненски" говоря, направо стана кукла. И асансьор си има...". Това отговори на въпроса кога ще започне ремонтът в РХГ зам.-кметът по културата Иван Григоров. 
Зам.-кметът по европейските проекти Страхил Карапчански беше доста по-изчерпателен. 
"Да, проектът за ремонт на галерията е одобрен. Но той е петият проект по програмата Интеррег - а тя позволява да се работи по не повече от четири. В момента текат дейностите по кейовата ивица, Пантеона на възрожденците, булевардите "Липник" и "Трети март", внесе яснота Карапчански. Когато приключи работата по един от четирите проекта, тогава може да се говори за РХГ, каза той.
Само че всеки, който си мисли, че веднага на "Борисова" 39 ще долети ято майстори, се заблуждава.
Защо?
Зам.-кметът Карапчански разясни и това. 
Тогава тепърва ще предстои да се подпише договорът по програмата - при условие, че са останали средства по програмата
каза той.
По думите му, ако по някой от сегашните четири проекта се наложат допълнителни разходи, възможно е да не останат пари за галерията. Така че през 2020 г. следващата общинска администрация ще направи анализ на риска, ще прецени наличното финансиране и времевия ресурс - тъй като програма Интеррег приключва през 2020 г., и ще вземе решение по отношение на Художествената галерия, заяви Карапчански.
Служителка в отдела, който се занимава с европроектите под негово ръководство, уточни за "Утро", че цялата сума за петия проект е 2 753 814.04 лева, от тях за ремонт на РХГ са предвидени 2,152 млн лева, останалите са за изграждане на пространство за изложби и културни събития в Гюргево. Пак тя уточни, че по документи графиците предвиждат първи да приключи ремонтът на Пантеона - това трябва да стане на 30 юли 2021 година. Ако няма анекси за удължаване на срока. 
Излиза, че 
редът на галерията за ремонт ще дойде в най-добрия случай точно след две години
Дотогава през пукнатините в стените сигурно ще минава средно голяма ябълка! И дано само това да е...    
За ремонта на двата булеварда, Пантеона и РХГ са предвидени общо 33 млн. лева /кеят до разговора с Карапчански беше извън този пакет/. 
Защо двата милиона лева за галерията могат да бъдат принесени хекатомба за шосетата и костницата? Доста пари са - и за да потрябват за онези три проекта, може би някой нещо е пропуснал в изчисленията? Кой ли е това?
Защо Художествената галерия, която от десетилетия чака не укрепващ или освещаващ, а СПАСИТЕЛЕН ремонт, беше оставена последна в списъка? Някой е взел това решение. Кой е той?
Възникват и други въпроси. Но те са адресирани все към хора с власт, които са влизали два, най-много три пъти в галерията. Така че май всяко питане е предварително обречена кауза пердута.