Нямаше и седмица, след като бе поставен асфалт по от години разбитите тротоари на улиците "Байкал" и "Юндола", и същият този пресен асфалт вече е разкопан, оплакаха се в редакцията на "Утро" читатели. Жителите на квартал "Здравец" не успели да се порадват на гладките тротоари, защото почти веднага започнали отново да заобикалят изкопа, проточил се от единия вход на Митничарското училище покрай социалния център "Том Сойер" и сградата на ХЕИ, където е поставена дъска, за да влизат служителите. 
След това дълбокият ров, който е "обезопасен" само с жълта полиетиленова лентичка, тук-таме подпряна на изкопа с буца пръст или къс разбит асфалт, пресича улица "Юндола". И продължава към новострояща се шестетажна кооперация, която е почти завършена. Точно пред новата сграда ровът свършва - тоест, там е насипана пръст и камъчета, а очевидно изкопът е направен за нуждите на новата постройка от свързване с  подземните елкабели. 
От разкопаването на рова вече са изминали две седмици. Майки и баби строго нареждат на децата да не смеят да приближават дългия и дълбок изкоп и си плюят в пазвите да не стане някоя трагедия. Други пък не могат да се начудят докога ще продължава практиката веднага след ремонт или благоустройство да пристига някой с ножиците за асфалт и да съсипва труда и вложените средства, защото се е сетил, че под земята има нещо за поправяне. 
А всички жители на този район в квартала се интересуват кой и кога най-после ще зарие изкопа, за да могат да вървят по тротоара безопасно и като цивилизовани хора от 21 век.