Само броени дни след полагането на предпосления слой асфалт по реконструираната с европейски средства улица "Чипровци" в кв. "Родина" отсечката беше разкопана. Чисто новият асфалт в участъка около блоковете "Фридрих Енгелс" неочаквано беше разбит преди два дни. Причината се оказа ВиК авария на положения през 70-80-те години водопровод по уличната отсечка. Шефът на ВиК Сава Савов отбеляза, че по този проект не е била предвидена смяна на водопровода, като допълни, че в участъка досега не е имало много аварии. Дълбокият ров в момента е засипан с камъни, като се чака мястото да изсъхне, а в понеделник от ВиК ще го асфалтират. От фирма „Пътинженеринг“, която изпълнява благоустройството на квартал „Родина“, казаха, че това по никакъв начин няма да попречи на ремонтните дейности. В момента строително-монтажните работи по „Чипровци“ са завършени на 75%.
Според хората от блоковете „Фридрих Енгелс“ не за първи път има разкопани участъци заради ВиК аварии, които причиняват неудобства. Те коментираха, че за тях остават отворени въпросите колко дълго ще издържат водопроводите под новия асфалт, както и кой ще поеме отговорност след приключване на строителните дейности. 
Реконструкцията на ул. „Чипровци“ е част от дейностите, които ще променят облика на района и на квартал „Родина“. Бяха изградени тротоари, а от двете страни до ул. „Тича“ ще има детски и спортни площадки, кътове за отмора на открито, за възрастни хора. Основно в зоната зад блоковете „Фридрих Енгелс“ ще има три големи паркинга и много озеленяване. Пред училище „Олимпи Панов“ ще има повдигнато кръстовище, а същестуващите стълбове за улично осветление се подменят с LED осветителни тела.