Крадци удариха пет наредени една до друга цигански гробници в траурния парк „Басарбово“, за да измъкнат оставените в ковчезите пари и златни накити. Три от осквернените погребални камери са изградени през 2010 година, четвъртата е от 2011-а, а последната е от тази пролет.
Мощната атака на направените според ромските традиции жилища на покойниците е извършена в събота през нощта. Дръзките бандити унищожили надгробните плочи, прокопали изкопи в предната част на гробниците и пълзешком се проврели до ковчезите, които според ромските обичаи са отворени. След като задигнали намерените в тях пари и злато, апашите се измъкнали и дори не направили опит да прикрият проникването. В петата гробница, която е най-масивна, обаче ударили на камък, тъй като покойникът бил поставен в заварен срещу кражби метален контейнер.
В неделя работниците в гробището забелязали разкопаните входове на гробниците и подали сигнал в полицията.
Досега само два-три пъти са разбивали гробници на наши събратя, за да ограбят ковчезите, такава масова атака не помним, казаха вчера пред „Утро“ роднини на обраните покойници, които вчера поправиха щетите по гробовете и зазидаха изкопите с тухли.
По случая прокуратурата е образувала досъдебно производство за оскверняване на гробниците.