Хората имат грешни очаквания и възприятия за изкуствения интелект. Това смята милиардерът Илон Мъск, който е и сред най-активните противници на тази технология, като често предупрежава за рисковете от нея. Според него хората подценяват изкуствения интелект, съобщава BusinessInsider.

"Смятам, че хората подецняват възможностите на изкуствения интелект. Те го възприемат като по-умен човек. Но всъщност той ще бъде нещо много повече от това. Той ще бъде много по-умен дори от най-умния човек", казва Мъск по време на конференцията World AI в Шанхай, цитиран отvesti.bg.

Мъск дава за пример разликата между хората и шимпанзетата. "Може ли шимпанзе да разбере човек? Не особено. За тях сме като странни извънземни. Тях ги е грижа най-вече за другите шимпанзета. С изкуствения интелект ще бъде нещо подобно", казва Мъск.

Според него "ако разликата е само толкова малка, ще бъде страхотно, но вероятно ще е много, много по-голяма". Именно това кара Мъск да се притеснява за бъдещето на човечеството. "Какво ще правим в такава ситуация? Не съм сигурен. Надявам се, че ще е мил", казва още той.

Мъск допълва, че това е целта на компанията му Neuralink, която разработва мозъчни импланти за по-добро взаимодействие между човека и машината в бъдеще. "Щом не можеш да ги победиш, присъедини се. Това е целта на Neuralink. Може ли да се повозим заедно с изкуствения интелект?"