Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристига на посещение в България. Двамата предстои да проведат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

През юли тази година Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

През последните 12 години на членство на нашата страна в Европейския съюз е установено силно доверие и отличното сътрудничество между България и Европейската комисия. Конструктивното взаимодействие с всички европейски институции допринесе страната ни да проведе успешно първото си председателство на Съвета на ЕС.

Разговарям с една изключителна жена и майка и изключителен експерт", каза Борисов при представянето на Урсула фон дер Лайен.

"Чест и удоволствие е, че съм тук в София. България е важен член на ЕС. Благодаря ви за подкрепата. Както знаете през последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на ЕК. Тук съм, за да слушам внимателно Борисов. С голям интерес ще изслушам приоритетите ви. В Европа може да успеем само ако обединим усилията си. Отдавам огромно значение на приноса на Източноевропейските държави членки. Предизвикателствата са огромни - дигитализацията, географските промени. Сигурността е важна. За миграцията ние сме 100% зад България и ако искаме устойчива идея, трябва да сме наясно - ние разчитаме на България за действия и информация. Ако искаме да изградим бъдещето си - важно е да се инвестира в цифровизацията, в образованието, в научна дейност. В България виждам колко големи са инвестициите в университети и училища и виждам, че икономиката има растеж - има най-висок ръст на БВП за всички времена. Имате такива прекрасни постижения в заетостта, знам че имате бюджетен излишък. Виждам една страна, която е готова за бъдещи инвестиции", каза Урсула фон дер Лайен.

"Важно е Европа да дава възможност на младите. Очаквам да работим в добро сътрудничество, Бойко и с Мария Габриел", добави тя.