Диана Иванова е директор на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе. Тя е магистър по „Автоматизация на производството“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“. През 2018 г. е отличена с наградата „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители, притежава и грамота „Посланик на Русе“ за високи постижения и принос за подобряването на имиджа на Русе и утвърждаването му като модерен и културен европейски център. От Министерството на науката и образованието й е присъдено почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета. На 15 август Диана Иванова бе представена официално като кандидата на ГЕРБ за кмет на Русе, избран от гражданската квота.

- Г-жа Иванова, от около седмица вече е факт кандидатурата Ви за кмет на Русе от ГЕРБ. Кога и как дойде това предложение?
- Номинацията за кметския мандат беше изненадваща и за мен. Приех я като добра личностна и професионална оценка, като доверие, което ми се оказва за отговорността, която ще започна да нося за моите съграждани. Предложението дойде от структурите на ГЕРБ, за което съм много благодарна. Надявам се, че с широката подкрепа на всички русенци ще успеем да променим нещата към по-добро, за отваряне на управлението на града към хората, към едно бъдеще, за което ние мечтаем и искаме за децата си.
- Да разбирам ли, че Вие не сте търсили подкрепа за участие в изборите, а инициативата за Вашето издигане е дошла от ГЕРБ?
- Да, не е имало никакви действия от моя страна в такава посока. Но пък се почувствах наистина оценена и поласкана от това, че моят дългогодишен труд и качествата ми не са останали незабелязани.
- С какво от ГЕРБ мотивираха решението си, че са припознали Вас като техния човек за участие в изборите?
- С това, че съм добър професионалист, и то точно в областта на професионалното образование, което дава връзката между средното и висшето образование и бизнеса. С това, че съм майка на две добри и успешни деца. С това, че съм грижовен професионалист, човек, който обгрижва работещите и учещите в нашето училище и техните родители. Тази грижа, породена от силната ми обич към децата, мисля, че е дала повод да обърнат внимание на един такъв човек като мен - човек за дълъг път, който през годините е отстоявал своите виждания по отношение на работата и семейството си. Винаги за мен децата са били кауза, вероятно заради възпитанието, което ми е дадено от една здрава патриархална семейна среда, в която съм израснала. Среда на силна обич, дълбока вяра, много музика, изкуство и културни ценности.
- Вие сама засегнахте темата за семейството. Как реагираха съпругът и децата Ви на новината, че сте кандидат за кмет?
- Учудващо отново за мен, моите деца ме подкрепиха изцяло. Съпругът ми беше особено замислен. Тази безусловна и моментална подкрепа и на четирите ми деца - на сина ми, дъщеря ми, снаха ми и зет ми - повлия и за моето решение. Очаквах от тях, че ще ме искат повече в семейството, в подкрепа на тях и техните кариери, за подпомагане на отглеждането на внуците ми, но те ме увериха, че ме припознават в такава роля и че застават плътно до мен.
- Реакции от оповестяването на Вашата номинация имаше и от страна на обществеността. Хората коментираха, че сте коренно различен кандидат от досегашния кмет. Както винаги, не липсваха и негативни мнения и беше посочено, че кандидатурата на ГЕРБ е слаба и е на неразпознаваемо лице. Как приехте тези реакции?
- Аз мисля, че русенската общественост доста добре ме познава. Нормално е съгражданите ми да бъдат изненадани, но това, което е необходимо за община Русе, е да има наистина коренна промяна, която да е обърната към хората. Аз работя с хора, най-вече с млади хора, и държа ръката си на пулса на обществото. Ние ще се обръщаме към всички, които имат желание да направят този град по-добро място за живеене, като създадем условия за оставането им тук. В това има смисъл - градът да е пълен със съдържание, а съдържанието са хората. На това, според нас, в последно време е отдавано по-малко значение и затова градът така обезлюдява. Нашата първа задача ще бъде да направим всичко възможно да изградим политики и стратегии за задържане на младите хора в Русе. Тогава ще започне просперирането на този град. Не отричам това, което до момента е реализирано. С ръка на сърцето всички русенци трябва да признаем колко много е направено. Но също така има и много пропуски. На базата на всичко изградено трябва да се стигне до фината настройка, а при нея са важни жените, които създаваме живота и имаме най-адекватните и ефективни решения за съхраняването и развитието на този живот.
- Сама казахте, че виждате пропуски в досегашното управление. В какво се изразяват те?
- Мисля, че пропуските биха се поправили, когато на ключови позиции работят доказани професионалисти. Трябва да се обърне внимание на това не само една  автобиография да е перфектна формално, но и на това човекът да е доказан професионалист в съответната област. Само тогава нещата ще тръгнат в посока адекватното решаване на проблемите на хората. Ние ще търсим моменталната обратна връзка с тях за всяко едно решение. Трябва обаче да изградим действащи структури, които предварително да избягват случването на проблеми.
- Говорите за професионалисти на ключови места. В този ред на мисли, имате ли вече планове за бъдещ състав на кметския екип?
- На този етап заявявам принципното си становище за начина на управление. Аз съм човек на малките стъпки и на приоритетните решения. 
- Вие не сте член на ГЕРБ, макар да Ви издигат като техен кандидат. Вероятно обаче сте в течение на вътрешните пререкания в местната структура на партията. Част от нея не беше съгласна с Вашата кандидатура. Как смятате да работите в такава обстановка?
- Това са нормални процеси, а и те са в развитие. Много се надявам да получа подкрепата на всички членове на партията със своите идеи, личността си и начина, по който ще проведем кампанията и ще ръководим общината.
- С посочването на Вашата номинация се направи асоциация с друга известна дама, която е кмет - Йорданка Фандъкова. Как приемате подобни сравнения?
- Сравнението и с г-жа Фандъкова, и с г-жа Елеонора Николова, което също прочетох, честно казано, ме ласкае. Това са едни изключителни дами, доказали професионализма си и изградили дълга и успешна политическа кариера. Това може да бъде само пример за мен. В 21 век е факт значимият принос на жените в политиката на национално, европейско и световно ниво, както и насърчаване на присъствието им в най-висши ръководни постове. Щом преди 10 години в София ГЕРБ заложиха на жена-педагог и този модел работи, защо и в Русе да не е така?! Още повече, че аз ръководя училище, което е изградено от женското благотворително дружество "Добродетел" в края на 19 век. Оттогава жените дават своя принос в добротворството в този град. Смятам себе си и колегите си за последователи на това дело.
- Смятате ли, че в действителност електоратът няма предразсъдъци около пола на един кандидат-кмет и мъжете не се смятат за по-силни фигури в политическа светлина?
- Равнопоставеността на половете е факт. В днешното динамично време е малко нелепо да се говори за това кой доминира или кой трябва да има водещата роля. И в Европейската комисия, и в Европейския парламент, и дори в държавните структури в Америка се поставя условието съотношението да е 60:40 жени към мъже, защото във всеки момент в развитието на човечеството трябва да се използва силната, водещата, градивната страна. 
- На предишните избори Вие участвахте като лице на  Български демократичен център. Какво повлия на промяната на политическите Ви възгледи?
- Не съм сменила възгледите си, че политиците трябва да заложат на изграждането на доверие у хората, че средата им на живот ще бъде подобрена. Това коства много усилия и изисква задълбочени анализи. Мисля, че всичко е трупане на опит и, макар и неколкомесечен, опитът ми на предишните избори да вляза в общинския съвет е полезен. Съвсем нормално е хората, които имат идеи и са утвърдени професионалисти да бъдат канени от партиите. Така беше и тогава, когато отново бях поканена. През годините съм имала множество предложения за работа и постове, и в Русе, и в София, но моите преценки бяха да си остана в родния град, в училището, да направя всичко необходимо да го стабилизирам и развия до днешните позиции. Сега Професионалната гимназия по облекло е водещо училище с много внедрени иновации, вече намерили устойчивост не само в Русе, но и в страната.
- Какво може да обещаете отсега на хората по отношение на бъдещата Ви работа и приоритети?
- Отваряне на общината към хората - към всеки техен проблем, към всичките им въжделения, за да можем да предложим на нашите деца най-доброто за оставане и развитие в Русе. Това означава търсене на работещи и бързи решения. Ако получа доверието и възможността да приложа на практика визията си за промяна на града, бих изградила силна връзка между общината с всички русенци, с културните институти и довеждането на Русе до едно друго ниво. Един коренно различен маниер на работа, който да е отново обърнат към тях и активното им участие в това управление. Хората, децата, винаги са били моята кауза и моята любов. Дано тази любов да стигне до всички русенци!
- Вие сте сравнително ново лице на политическата сцена и името Ви е неопетнено. Смятате ли, че това е Ваш плюс по отношение на предизборната кампания или напротив - не Ви е от полза и ще сте по-лесна мишена на опонентите?
- Заставам с лице към предизборната кампания със своята биография, с всичко, което съм постигнала. Надявам се това да бъде оценено. Искам да заложа на позитивна и лоялна кампания. Другото просто не е моят стил и няма да съм аз. Ще съм безкрайно откровена и искрена със своите съграждани, защото те и без това добре ме познават.
- Скоро е възможно да се разделите с директорския кабинет в училището. Как приемате тази промяна?
- Засега ми се налага да го напусна. Работата в едно училище е непрекъснат процес. Преди завършването на учебната година ние започваме подготовката на следващата. При нас, професионалните училища, този процес се забавя малко, защото сме зависими от реализирания прием. За огромно мое щастие, тази година приемът ни е вече факт, имаме новоприети 4 паралелки, което е изключителен успех. Увеличихме приема с една паралелка, за което благодаря на всички колеги, на подкрепата на Регионалното управление на образованието и конфекционния бранш. Аз съм положила изключително много усилия за изграждането на един компетентен, дееспособен и устойчив екип, на който мога да се доверя, че Стратегията на училището ще продължи със същото вдъхновение да се изпълнява. С идеята, че за всяко управление образованието трябва да е приоритет, не само Професионална гимназия по облекло, но и цялата образователна система на Русе ще има моята безусловна съпричастност и подкрепа.