Д-р Стефчо Ламбев е завършил Медицинския институт в Плевен през 1983 година. От следващата година той е разпределен в хирургичното отделение в болницата в Никопол, където остава три години. След това започва работа като ушен лекар в Белене, като едновременно специализира „Уши, нос, гърло“ в Медицинския университет в София. През 1990 година идва в Русе като специалист по ушни, носни и гърлени болести. Освен работата в кабинет, където приема и лекува пациенти, един ден в седмицата оперира в ушното отделение в тогавашната Окръжна болница. От 2000 година д-р Ламбев има сключен договор със Здравната каса и има и кабинет на четвъртия етаж в ДКЦ 1. През годините той придобива и допълнителни квалификации по отоневрология, детска оториноларингология, тимпанометрия с аудиометрия, хирургични интервенции в УНГ болести.

- Д-р Ламбев, напоследък ракът на ларинкса бележи лек ръст. Какви са причините за този карцином?
- Ракът на ларинкса е едно от най-честите заболявания на горните дихателни пътища и обхваща около 2% от всички онкологични заболявания.
Засяга мъжете около 10 пъти по-често във възрастовата група 60-64 години
Най-често причините за отключване на този карцином са инхалационни вредности, хронични възпалителни заболявания, често вдишване на индустриални газове, прахове и бензпиреновите съставки на горивата, тютюнопушене и алкохол. Доброкачествени заболявания на гърлото като хиперпластичен ларингит, кератози на ларинкс, пахидермия и инфекции с папилома вируси - тип 16, също могат да се превърнат в злокачествени. 
- Какви са симптомите при настъпване на това коварно заболяване?
- На първо място е така наречената дисфония - промяна на гласа или пресипналост без видима инфекциозна причина. Тук трябва да поясня, че този симптом е често срещан при постоянни пушачи. Затова съветът ми е
при продължителност и обостряне на гърлото над 3 седмици пациентите задължително да направят консултация
със специалист „Уши, нос, гърло“. 
Следващ симптом е поява на аденопатия. Това заболяване често се разпространява чрез близките лимфни възли на шията, което води до тяхното уголемяване, като понякога се напипва подутина или бучка на шията. Обикновено те се появяват в трети и четвърти стадий, когато при преглъщане се усеща болка, придружена от сухота в гърлото. Тя е неспецифична и може да възникне в различни области поради нарастване на тумора или уголемяване на шийните лимфни възли.
Ако ракът на ларинкса се е разраснал много, вече е налице диспнея. При това заболяване се усеща недостиг на въздух поради обструкция на дихателните пътища на ниво глотис и субглотис, тоест на нивото и под нивото на гласни връзки. Най-коварно за пациентите протича ракът под гласните връзки, защото е безсимптомен в началото, а при оплаквания той вече е в напреднал стадий. Ако туморът достигне други близки до ларинкса структури, може да се прояви дисфагия -
затруднено гълтане поради засягане на фаринкса или хранопровода, както и кашлица при засягане на трахеята
При напреднал четвърти стадий на карцинома вече е налице кръвохрак, който се характеризира с хронична суха и непродуктивна кашлица и болки в ушите.
- Кои са основните видове рак на ларинкса?
- Най-често срещаният вид е сквамозен клетъчен карцином, а по-рядко настъпва аденокарцином /рак на клетките на жлезите, които отделят слуз/. Други редки видове са: лимфоепителиом /недиференциран карцином, богат на лимфоидна тъкан/; мукоепидермоидният карцином, който представлява вид тумор, образуващ слуз, произлиза от изходните канали на слюнчените жлези; вретеновидноклетъчен (спиноцелуларен) плоскоклетъчен карцином; лимфом, който е тумор, произлизащ от лимфната тъкан; саркомът е тумор, произлизащ от съединителната тъкан; меланом, който произлиза от пигментните клетки - меланоцити, и ларингеален карцином. Той има четири стадия -
първичен тумор, метастази в регионални лимфни възли, далечни метастази и проникване в съседни органи
- Как се диагностицира заболяването?
- За съжаление ракът на гърлото често се диагностицира твърде късно, защото туморният процес се развива бавно и продължително и клиничната симптоматика остава скрита. Наличието на потенциални рискови фактори в анамнезата на пациента, фамилната обремененост и физикалният преглед могат да предположат рак на гърлото като възможна диагноза. Допълнителни изследвания, за да се потвърди или изключи диагнозата са ларингоскопия, която може да бъде директна или индиректна. Друго изследване е ларингостробоскопия, което е съвременен  метод за изследване на подвижността на гласните връзки. Негово голямо предимство е, че проследява фонацията - образуване на звук в динамика.
Университетска болница „Канев“ разполага с този апарат, което е голямо улеснение за русенци
Образна диагностика може да се извърши с компютърен томограф /CT/, магнитен резонанс /MRI/, позитронно-емисионен томограф /PET/, както и рентгенография на гърлото с поглъщане на бариева каша. Прави се още лабораторна диагностика за откриване на намалени Т  лимфоцити и увеличена маса на червените кръвни клетки /СУЕ/. Окончателната диагноза се поставя след биопсия на тумора. При нея се взема малка част от раковата тъкан за патоанатомични диагностични цели. Биопсията може да се извърши чрез микроларингохирургия, която също се извършва в УМБАЛ „Канев“. 
- Какво е лечението за рака на ларинкса?
- Лечението зависи от стадия на заболяването и разпространението на тумора. При началните стадии туморът се премахва изцяло по оперативен път и в зависимост от резултата на хистологичното изследване се определя по-нататъшното лечение.
При напредналите стадии се налага по-комплексна оперативна интервенция
за частично или пълно отстраняване на ларинкса, което се нарича ларингектомия. При нея настъпва загуба на гласа. Тогава пациентите се рехабилитират и се подлагат на обучение за образуване на езофагиален глас през постоянна канюла. Налични са и ларингофони и ларингиални протези.
След оперативно лечение се прилага лъчетерапия, но при някои от случаите тя може да бъде приложена на първо място и след това да последва операция. В зависимост от вида на тумора и неговото развитие може да се наложи да се проведе само лъчетерапия. Химиотерапията и имунотерапията могат да допълнят лечението.  
Накрая искам да кажа в резюме, че резултатите от лечението зависят от ранното откриване и от адекватното лечение. Затова при най-малко съмнение за проблем в гърлото по-продължително време е необходима консултация със специалист „Уши, нос, гърло“.