Д-р Стефчо Ламбев е завършил Медицинския инситут в Плевен през 1983 година. От следващата година той е разпределен в хирургичното отделение в болницата в Никопол, където остава три години. След това започва работа като ушен лекар в Белене, като едновременно специализира „Уши, нос, гърло“ в Медицинския университет в София. През 1990 година идва в Русе като специалист по ушни, носни и гърлени болести. Освен в работата в кабинет, където приема и лекува пациенти, един ден в седмицата оперира в ушното отделение в тогавашната Окръжна болница. От 2000 година д-р Ламбев има сключен договор със Здравната каса. През годините той придобива и допълнителни квалификации по отоневрология, детска оториноларингология, тимпанометрия с аудиометрия, хирургични интервенции в УНГ болести.


- Д-р Ламбев, хората, които се връщат от почивка на море, се оплакват от зачервено гърло, хрема и възпаление в ушите. Имате ли наблюдения на какво се дължат тези неразположения?
- Това се дължи на непочистени уши, в които влиза морска вода, която възпалява ушните канали. За зачервените гърла причинители са аденовирусите, които са ДНК-вируси, причиняващи катарални възпаления на горни и долни дихателни пътища. Освен това морският въздух причинява и хрема, защото на практика хората сменят климата от родните си места с този по Черноморието.    
- Кои са най-често срещани заболявания през летния сезон?
- Нека да започнем със спешните състояния, които предизвикват тревога и дори паника сред пациентите. 
Кръвотечението от носа, известно като епистаксис, се предизвиква от местни и общи причини. Локалните са травма, проникване на чуждо тяло, разширени вени на носната преграда, кървящи полипи и туморни   образувания в носа. Общите представляват остри инфекциозни заболявания, които водят до токсично увреждане на лигавицата и повишена пропускливост на кръвоносните съдове. 
Хипертоничните кризи са друга често срещана причина, за която е необходимо съвместно лечение за стабилизиране на кръвното налягане. Към кръвните заболявания спадат тромбопении, левкози, коагулопатии и хемофилии, чернодробна недостатъчност, уремия. Важно е да се отбележи, че при пациенти, приемащи антикоагуланти и антиагреганти, е нужен стриктен  контрол.
- От какво може да се появи кървене от носа?
- Кървенето от носа се появява внезапно и дори по време на сън. Често то може да се предхожда от главоболие, шум в ушите и виене на свят. При леките случаи кървенето може да отзвучи спонтанно, но при по-тежките може да доведе дори и до хеморагичен шок.  
 При кървене от предния сегмент на носа, който е богато кръвоснабден, освен медикаментозно лечение, се прави и предна носна тампонада. При задно кървене се прави задна носна тампонада, което е значително по-сложна манипулация.
Други заболявания на носа, които не са толкова драстични, са острите хреми както при възрастни, така и при деца. Причините най-често са вирусни и бактериални   инфекции.
- Как протичат ринитите?
- Ринитите протичат в три стадия. Началният, така наречен сух стадий, продължава от няколко часа до 1-2 дни. Болните чувстват неприятна сухота, дразнене с последващо кихане, леко затруднено носно дишане, главоболие в челната област, имат субфебрилна температура, промяна на гласа и нарушено обоняние.
Средният стадий се характеризира с отделяне на обилно количество прозрачна течност, поява на зачервяване на кожата на входа на носа и на горната устна. Носът е трайно запушен, слухът намалява, пациентите чуват и шум в ушите.
Третият стадий настъпва след 4-5 дни, когато е налице слузно-гнойна ексудация. За лечение се препоръчва лежане в стая с топъл и влажен въздух, прием на течно-кашева храна и лечение за намаляване на температурата и болката с местно лечение с капки и мехлеми, но по лекарско предписание от специалист по уши, нос и гърло.
- Какво ще кажете за болките в ушите?
- Болката в ухото е друга честа причина за посещение при специалист по уши, нос и гърло. Причината за нея най-често са външните и средните отити. Външният отит е възпаление на слуховия канал и често се  предизвиква при почистване на ушите с твърди тъпи предмети.
През топлите летни месеци при обилно потене, наличие на ушна кал, при къпане в море или басейни и при наранена кожа на ушите се улеснява проникването на  бактерии, които водят до възпаление и усилване на болката в ухото при хранене и намаляване на слуха от запушването на канала. Тогава лимфните възли на шията могат да се увеличат и да са болезнени. Ако не се  предприеме адекватно лечение, настъпват усложнения, защото възпалението достига до ушната мида и паротидната жлеза и лимфните възли могат да загноят. За лечение на по-леките случаи се прави тоалет на канала с мехлем и през устата се приемат антибиотици. При по-тежките случаи обаче се прилага инжектиране на антибиотици.
Друго често заболяване е отомикозата - гъбички в ухото. Причината за него е влажността и температурата на канала. Най-честите причинители са черните и белите  гъбички. Характерно за тях е подмокрянето в ухото и набъбването на кожата, сърбеж и лека болка. Колониите от гъбичките, които се образуват в ушите, са различно  оцветени в зависимост от вида на причинителя, а лечението е с антимикотици.
Ушната кал е тъмнокафява до черна на цвят маса с различна консистенция. Тя запазва средното ухо от бактерии и гъбички. Нормално секретът се отделя при дъвчене и говорене навън към изхода на канала. При  попадане на вода ушната кал набъбва. Това се случва най-често след баня и при почистване на ушите. Тогава слухът намалява и се появява шум в ухото. Нужно е да се направи промивка на ухото, ако не е налице хроничен  отит или суха перфорация.
- Заболяванията на гърлото са много чести през летния сезон. Това само на студените напитки ли се дължи?
- Действително през летния сезон заболяванията на гърлото са много чести, и то от въртящите се във въздуха аденовируси. Инфекциите се предават по въздушно-капков път и чрез храната. Най-често страдат   децата и възрастни с намален  имунитет. Симптомите за заболавянето са втрисане, висока температура, отпадналост, суха мъчителна кашлица и сълзене. Обикновено в гърлото се появяват малки мехурчета, които при пукане са  болезнени, а очите са зачервени и от тях  изтича секрет.
Първите 3 дни лечението е с протововъзпалителни лекарства и за намаляване на температурата чрез антисептици и антипиретици. При затруднено и  силно болезнено преглъщане посещението при ушен специалист е наложително. Усложненията са перитонзиларен абцес и оток на епиглотиса, които са опасни дори и  животозастрашаващи състояния и при тях е наложително болнично лечение.