Добрата грижа за кожата и изборът на здравословен начин на живот може да помогне за забавяне на естественото стареене и предотвратяване на различни кожни проблеми. Тези 5 съвета ще ви помогнат да започнете.

 

1. Защитете се от слънцето

Един от най-важните начини да се грижите за кожата си е да я предпазите от слънцето. Излагането на слънце може да причини бръчки, старчески петна и други кожни проблеми - както и да увеличи риска от рак на кожата.

За да се предпазите от слънцето:

Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър с SPF от най-малко 15. Нанасяйте слънцезащитния крем щедро и прилагайте отново на всеки два часа - или по-често. Препоръчваме продуктите за слънчева защита на Uriage.

Стойте на сянка. Избягвайте слънцето между 10:00 ч. и 16:00, когато слънчевите лъчи са най-силни.

Носете предпазно облекло - ризи с дълги ръкави, дълги панталони и шапки с широка периферия.

2. Не пушете

Пушенето състарява кожата и допринася за появата на бръчки. Този вреден навик стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата, което намалява притока на кръв и прави кожата по-бледа. Пушенето ощетява кожата от кислород и хранителни вещества, които са важни за нейния добър вид.

Тютюнопушенето също така уврежда колагена и еластина - влакната, които придават на кожата ви сила и еластичност. В допълнение, повтарящите се изражения на лицето, които правите, когато пушите - като стискане на устните при вдишване - може да допринесе за появата на бръчки.

3. Третирайте нежно кожата си

Ежедневното почистване и бръснене може да навреди на кожата ви. За да я поддържате нежна:

Ограничете времето за вана или душ и използвайте хладка, а не топла вода.
Избягвайте силни сапуни. Силните сапуни и перилни препарати могат да изсушат кожата ви. Вместо това изберете леки почистващи препарати.

Бръснете се внимателно. За да предпазите кожата си, преди бръснене нанесете гел за бръснене, лосион или крем. Бръснете в посоката, в която расте косъмът, а не срещу нея.

След измиване или къпане внимателно подсушавайте кожата си с кърпа.

Овлажнявайте сухата кожа. Използвайте овлажнител, който отговаря на вашия тип кожа и съдържа SPF.

4. Хранете се здравословно

Здравословната диета може да ви помогне да изглеждате и да се чувствате добре. Яжте много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини. Пиенето на много вода помага да поддържате кожата си хидратирана.

5. Намалете стреса

 Неконтролираният стрес може да направи кожата ви по-чувствителна и да предизвика акне и други проблеми. За да стимулирате здравата кожа - и здравословното състояние на духа - предприемете стъпки за управление на стреса. Спете достатъчно и намерете време да правите нещата, които ви харесват. Резултатите ще ви изненадат.