Заяла спирачка на едно от колелата на влакова композиция предизвика огромен пожар във вторник вечерта до Иваново. Механизмът останал затворен въпреки освобождаването му от машиниста, колелото започнало да пръска широк сноп искри като метеорит и тревата край релсите пламнала неудържимо заради излезлия вятър, който раздухвал огъня. В борбата с бедствието се включиха 5 екипа пожарникари, които до 23 часа работиха на няколко фронта.
Сигнал за пожара е подаден малко след 18 часа като първоначално е съобщено за няколко огнища, а впоследствие станало ясно, че горят треви по цялото протежение на жп линията. Пламъците се разнасяли в различни посоки - и към Иваново, и към Божичен, след жп прелеза и от двете страни на линията. Риск е имало за подпалване на близките слънчогледови ниви и лозя.
Няма пострадали хора, нито щети по самите вагони. Ощетени обаче се оказаха пътници  по направлението за Горна Оряховица, които трябваше да чакат над 3 часа, докато продължат пътя си.
Във вечерния влак пътували 30-ина души, когато неочаквано композицията спряла край гара Долапите.
Около час останали във вагоните, където жегата била непоносима, оплакаха се хората.
"Беше истински ад, тия влакове са на 50 години и ако навън е 30 градуса, вътре е 50", коментира Пламен Костов. Той е бивш началник-влак и се прибирал към Борово, но вместо при близките си, се озовава с часове на гарите - първо в Долапите, а след това в Иваново.
"Чакаме да свърши там пожарът, да дойде влак от Долапите, пък кога ще стане тая работа - нямам представа. Тук положението е по-добре, защото има вода, хляб, кръчма. На гара Долапите беше по-страшно, защото там пък няма нищо, няма вода", сподели още бившият жепеец.
По-късно хората бяха извозени с автобус до гарата в Иваново. Движението по трасето бе възобновено към 21.30.