И беленското село Бистренци влезе в списъка на огнищата на африканската чума по свинете, след като в землището му бе намерено мъртво прихванало нелечимата зараза диво прасе. Нежеланата находка е от понеделник, съобщиха от Българската агенция по безопасността на храните. Ден по-късно мъртъв глиган е открит и в землището на дуловското село Върбино. Той също е бил носител на африканската чума.
За ограничаване на болестта Регионалната дирекция по горите забрани с изрична заповед достъпа на хора и превозни средства до държавни ловно-стопански райони в региона, както и в съседните области Разград и Силистра, до 12 октомври.
Ловните стопанства са задължени да поставят на видни места табели, указващи забраната и да уведомят за нея общините и ловните сдружения.
Над 130 000 прасета са унищожени след пламване на заразата през юли, като около 60% от тях са от големите свинекомплекси в Русенско - Бръшлен, Голямо Враново и Николово. Заразата не е проникнала само в комплекса в Юделник, където пробите за вируса са отрицателни.
Актуалната обстановка ще бъде представена днес на заседание на областната епизоотична комисия в Зала 1 на областната администрация в Русе. Там ще бъдат отчетени и мерките за борба със заболяването.