Когато една благопристойна, възпитана, изтънчена, изискана, деликатна, загадъчно пленителна и аристократична майка срещне своето палаво, буйно, непокорно и понякога дори диво, но прекрасно дете, може да се случи всичко. Но най-красиво е, когато двете страни забравят предразсъдъците и се прегърнат. И понеже няма съмнение, че без класическата музика рокът нямаше да го има /вижте каква е модерната местна музика на Южна Америка, Африка и голяма част от Азия, където класиката не е традиционна част от културата/, точно това се случи в Русе в петък вечерта. Тогава русенската опера закри творческия си сезон с невероятен концерт с „Кикимора“ - един от най-чистите образци на българския рок.
Спектакълът „They Say Rock Is Dead?!“ /“Казват, че рокът е мъртъв?!“/ бе дело на известния с рок пристрастията си талантлив диригент на операта Димитър Коцев и лидера на „Кикимора“ Николо Коцев, които вече са работили по общи проекти и резултатът винаги е бил зашеметяващ.
Зашеметяващ беше и концертът в петък в обновения Летен театър на Военния клуб, където „Кикимора“ и хорът и оркестърът на Държавна опера Русе представиха част от най-големите световни рок съкровища. Симбиозата между трите формации наистина беше вълнуваща. Всеки от артистите на сцената даде по нещо от себе си на публиката и колегите си, но и взе по нещо от тях.
А Димитър Коцев, знаково облечен със смокинг, под който носеше черна тениска и червени джинси, вероятно за пръв път дирижира едновременно и хора и оркестъра на операта, и възторжената публика, както се случи в една от многото кулминации на вечерта. Много, защото всяко изпълнение беше кулминация.
Да не пропуснем и хормайстора Стелияна Димитрова-Хернани, която макар и встрани от сцената, също няколко пъти бе наградена с аплодисментите на препълнения Летен театър.
Публиката за пръв път стана свидетел и на най-необичайния бис - инструментално изпълнение на „Аз съм Сънчо“, неизменната от десетилетия песничка на тв класиката „Лека нощ, деца“. Но веднага след тази деликатна молба за почивка последва нова буря от стари парчета. А публиката беше толкова ненаситна, че накрая се наложи да се повтори песен - просто репертоарът беше изчерпан докрай.
На първия ред на сцената, пред великолепните хористи и оркестранти на операта - единодушна оценка и на Николо Коцев, и на публиката, бяха рокаджиите - създателят на „Кикимора“ Николо Коцев /китара и вокали/, Николай Цветков /бас китара/, Александър Антов /клавишни/, Николай Тодоров /ударни и вокали/, но най-ярко блестя фронтменът Никола Здравков. За него нямаше невъзможно предизвикателство, нямаше и нито миг пестене или подценяване на публиката. И тя се отблагодари подобаващо и на него, и на всички на сцената с любов.
И след прозвучалата златна колекция от хитове на „Ван Хален“, „Бон Джоуви“, „Чикаго“, АС/DС, „Рейнбоу“, „Гънс ен Роузис“, „Юрая Хийп“, „Лед Цепелин“ и „Куин“ - може ли без Фреди и компания! - се връщаме към заглавието на спектакъла: „Казват, че рокът е мъртъв?!“. Да, бе, да!
„Кикимора“ съвсем скоро отново ще гостува в Русе - на закриването на Грийн рок феста на 11 септември. Идете и чуйте групата, вижте я и преживейте шоуто й. Няма да е като това с операта, но със сигурност ще е много зареждащо и вдъхновяващо.