„Утро“ възстановява фоторубриката, посветена на дивото богатство около нас. В нея ще публикуваме снимки и описания на Константин Канин - фотограф-натуралист с трайни интереси към пернатия свят. Снимките са правени на различни места в региона. Днес ви предлагаме първата.

Сойката често се среща през зимата, защото доближава човешките обитания, търсейки храна. Ако прозорецът ви гледа към дървета, има шанс да я видите кацнала на клон. А когато полети, по ръба на крилата й се откроява ярко син свят. В някои общества от новия свят има поверие, че ако болният види тамошния родственик на тази птица, скоро ще оздравее.
Най-странни са звуците, които издава. В книгите пише, че имитира други птици. Мисля, че по-точно е да се каже копиране. Като магнетофонна лента възпроизвежда това, което някога е записала. На практика може да възпроизведе всичко, включително и реч. Това й качество е включено в латинското наименование на птицата Garrulus glandarius - в превод бърборещ събирач на жълъди. За съжаление, „бърборенето“ се чува само когато сте в близост до птицата и тя не знае за вас.