Фолклорен танцов театър "Найден Киров" ще представи България на един от най-големите и най-стари фестивали в Турция - Фестивала на чесъна, който се провежда за 37-и път в неголямото градче Ташкьопрю. 33 танцьори и две певици ще покажат шест вида костюми по време на своите шест изпълнения на пъстроцветния празник. Найденкировци първо ще представят фрагмент от емблематичен танц "Граовски вихри" - с него те ще участват в откриването на фестивала. След това русенци ще покажат още "Хоро в София", "Русчуклийска празнична сюита", "Игра от Петричко", "Среща". Двете вокални изпълнения пък ще представят северняшка китка и песни от Пиринския край.
За първи път отиваме на този фестивал, каза главният художествен ръководител на ФТ "Найден Киров" Богдан Донев. Ще участваме също и в конкурсите за Мис и Мистър, както и в надпреварата за най-красив костюм, добави Донев.
В градчето Ташкьопрю, което има едва двайсетина хиляди постоянни жители, се отглежда специален сорт чесън, който е много лют, но и изключително полезен. Тамошният ежегоден фестивал е класиран в Топ 10 на световните фестивали на чесъна, където се нарежда на седма позиция между панаира на миризливия зеленчук във френския град Арло и Фестивала на чесъна и билките в Южен Върмонт в Съединените щати. 
Турският фестивал, който е включен в календара на ЦИОФФ, освен че показва огромно разнообразие на сортове чесън, събира танцьори и фолклорни изпълнители от целия свят - от Мексико до Индия. Найденкировци заминават днес и закриват фолклорните празненства в неделя.