Младият плувец Теодор Цветков, който кандидатства в Гинес за най-бързо преплувано разстояние от 10 км с една ръка в езерото в Николово през юни миналата година, най-после получи дългоочаквания сертификат. Така 24-годишният русенец допълни списъка с българи, вписани в Книгата на рекордите "Гинес". В края на юни 2018 Теодор, който от няколко години е съпричастен към различни благотворителни каузи, премина само за 5 часа разстоянието от 10 км с една ръка във водите на лесопарка Липник. 

Той преплува разстоянието без да прави почивки, само с лявата ръка и краката, докато дясната му ръка бе завързана за тялото. Тогава благотворителната цел беше да се съберат средства за изграждането на водно-рехабилитационен комплекс за деца с увреждания към фондация „Александър Русев“, където младият плувец съдейства. 
Още тогава заедно с брат си Валентин те подават документи, изпращат клипове, за да бъде всичко изрядно. Проверката от Гинес дали всичко е изпълнено, дали са спазени условията, отнела малко повече от година. А щастливата новина и решението на Гинес с придружаващия го сертификат пристигнало преди броени дни. 
Много се радвам и се гордея! Рекордът е благотворителен и е в подкрепа на фондацията. С екипа ми и брат ми, доказахме, че няма невъзможни неща. Този рекорд не е само мой, а и на брат ми, тъй като каквото аз съм направил, и той го е направил, сподели Теодор, като допълни, че е изключително доволен. 
Рекордът е още едно постижение, но не и последното, категоричен е Теодор.
Двамата братя непрекъснато организират благотворителни акции, поставят си нови цели и сами се подлагат на изпитания в името на добрите каузи. Близнаците са категорични, че в живота трябва да си помагаме. Последната кампания на момчетата приключи в края на юни, когато Теодор успешно преплува 30 езера в България в подкрепа на фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8“ и жени с рак на гърдата. Никой не го е правил досега в България, а дали ще бъде направен още един опит за рекорд, предстои да стане ясно.