Съпругът и синът на зверски убитата в началото на януари миналата година Еранухи Пехливанян - Бедрос и Рафи Пехливанян - бяха приети като частни обвинители и граждански ищци на вчерашното разпоредително заседание по делото срещу палачите й Михаил Михов и Гарабед Веринян.
Двамата искат по 250 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди, както и 65 000 лева имуществени вреди - сумата от грабежа. 
Присъдените от съда суми за обезщетение ще бъдат дарени на организации с благотворителна цел, съобщи адвокатът на семейството Венцислав Великов.          

Защитниците на двамата подсъдими поискаха делото да се гледа по съкратената процедура, без разпит на осем свидетели, сред които е и семейството на жертвата, като показанията им само ще бъдат прочетени в залата. Защитникът на Гарабед Веринян отказа разпит на всички свидетели, докато защитникът на Михаил Михов поиска да бъдат разпитани двама от тях и това бе прието от съда. Още трима свидетели ще бъдат разпитани по искане на адвокатите на семейство Пехливанян. По отношение на вещите лица също имаше разминаване между защитниците на двамата подсъдими, но в крайна сметка бе решено, че бъдат разпитани всички експерти.
Делото по същество ще започне на 27 февруари.
Еранухи Пехливанян бе похитена на 11 януари миналата година. Три дни по-късно в полицията постъпва сигнал за изчезването й от близките й. На 17 януари полицията арестува 50-годишния Гарабед Веринян и 56-годишния Михаил Михов. На двамата бяха повдигнати три обвинения - за отвличане, като Михаил Михов се е представил и за служител на МВР, за грабеж на сумата от 65 000 лева, както и за умишлено убийство с цел прикриване на другите две престъпления. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.
„Това, което по техни думи ги е притеснило, е че жертвата на престъплението е имала възможност да ги види отблизо, продължително време, да чуе гласовете им, да види и автомобила, в който е преместена. в покрайнините на град Русе, в близост до река Русенски Лом, където са я умъртвили чрез удушаване. На следващия ден, за да прикрият следите от това престъпление, са разчленили трупа и частите от него са изхвърлили в покрайнините на едно от селата на около 30-ина км от Русе в река Русенски Лом“, каза след ареста на двамата обвиняеми окръжният прокурор Георги Георгиев.
По време на гледането на мярката за неотклонение на Веринян миналата година той разви версията, че е бил принуден да участва в зверството от Михов, който заплашвал него и семейството му.
Вчера един от адвокатските коментари за поведението на съучастниците беше „топят се един друг“.
По делото са били разпитани 10 свидетели и са били назначени 25 експертизи. От двамата обвиняеми са иззети около 25 000 лева, които са част от грабежа, а също полицейската униформа, с която е бил облечен Михаил Михов, документи, лекият автомобил, с който са се придвижвали, както и инструменти. Те са с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 17 януари миналата година.
Окръжният прокурор коментира още, че процедурата за провеждане на съкратено съдебно следствие с признание на фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт, която да доведе до замяна на най-тежките наказания, вече е неприложима след последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.                                   У