Усмивката е едно от първите неща, които се забелязват у един човек. Всеки би искал да има перленобели и перфектно подредени зъби. За съжаление един от най-големите й врагове са кариесите и проблемите с венците. Най-честите причини за появяването им са бактериите, които населяват устата. По време на дейността им те отделят киселини, които са неблагоприятни за красивата усмивка, като разрушават емайла и образуват кариеси. Образувалата се плака е мека и лесно отстранима с четка, но ако се задържи по-дълго, се превръща в добре познатия зъбен камък.

“Превенцията е най-добрата защита! - категоричен е д-р Емил Димитров, създател на Дентално студио „Д-р Димитрови“ - гр. Русе. - Профилактичните прегледи и професионалното почистване на зъбите могат да ви предпазят от усложнения, свързани с по-продължително, по-сложно и скъпоструващо лечение. Мисията ни като специалисти освен да лекуваме, е да информираме и обучим пациентите си как да изградят правилни хигиенни навици, които ще запазят зъбите им здрави за по-дълго време.”

Специалистите от Дентално студио "Д-р Димитрови" съветват, че най-важното за поддържането на добра устна хигиена е правилното четкане на зъбите. Експертните съвети за по-красива усмивка включват:

 

  1. Миенето на зъбите трябва да се случва поне 2 пъти дневно - сутрин и вечер след хранене, поне по 3 минути. Препоръчително е вечер след измиване да не се консумира нищо освен вода.

 

  1. Четката за зъби трябва да се държи под 45-градусов ъгъл. Използването на движения в посока от венеца към зъба, все едно измитаме, премахват плаката навън от устата, а не я задържат в нея.

 

  1. Меките четки са най-подходящи за зъбите и препоръчителната им смяна е на всеки 3 месеца.

 

  1. Движенията върху зъбите трябва да са нежни. Силният натиск е възможно да предизвика изтриване в шийките на зъбите и да се появят т.нар. клиновидни дефекти.

 

  1. За превенция от скрити кариеси между зъбите се използва конец за зъби. За разлика от четките той достига до труднодостъпните места.

 

  1. Ново средство за почистване на устната кухина е оралният душ. Той поддържа и междузъбните пространства, като премахва остатъците от храна и плака с помощта на пулсираща струйка вода.

 

  1. Желателно е да се използва вода за уста след измиване на зъбите, но тя не замества самото миене. Факт е, че водите за уста със съдържание на хлорхексидин предизвикват появата на кафяви петна по зъбите и езика, ако се използват ежедневно по-дълго от 2 седмици. Затова е добре да се смени активната вода, която е използвана непосредствено след професионалното почистване на зъбите, с такава без хлорхексидин или с по-нисък процент – напр. 0.06%.

 

  1. Най-подценяваната част за почистване е езикът. За него може да се използва четка или по-добрият еквивалент - стъргалка.

 

Най-често хората първо забелязват усмивката, затова е добре да поддържаме зъбите си блестящо бели и здрави. Спазването на хигиенните съвети ще ви направи по-уверени и ще ви спести време в зъболекарския кабинет. Личната зъбна хигиена трябва да е съпроводена с поне 2 клинични посещения годишно.