В пика на летните жеги климатикът прави живота по-приятен, но това си има цена и тя се отразява в сметката за електроенергия. Затова "Енерго-Про" разпространи някои от най-ефективните препоръки при използване на климатици с цел пестене на енергия. Информационната кампания на енергийното дружество е целогодишна и основната идея е да подпомогне домакинствата чрез формиране на навици за енергийно ефективно поведение, което да намали сметките им за електроенергия. Ето и съветите:
Не преграждайте климатика и поддържайте филтрите чисти за безпроблемната му работа.
Монтирайте уреда далеч от пряка слънчева светлина и от нагряващи електроуреди.
Изолирайте дограмата и стените, които се напичат най-силно от слънцето и използвайте щори за улеснено охлаждане на помещенията.
По възможност настройвайте уреда на оптимална температура, използвайте енергоспестяващия режим "Economy" и избягвайте Турбо режима, който предполага работа на пълна мощност.
Насочвайте струята на климатика нагоре в режим на охлаждане за въздействие върху най-топлите горни слоеве в стаите и по-ефективна работа на уреда.
Настройвайте таймера на климатика за стартиране на работа час-два преди да се приберете от работа. Това спестява пускането му на по-високи обороти.
Влагайте в уреди с висок енергиен клас с дългосрочен спестяващ ефект.
Следете за стойността на коефициента за сезонна енергийна ефективност (SEER) при охлаждане за климатиците, въведен след 2013 г. 
Така наречените сезонни коефициенти при климатиците отразяват реалното потребление на електроенергия на термопомпата въз основа на нейната енергийна ефективност за цяла година. SEER (за охлаждане) и SCOP (за отопление) измерват годишното потребление на енергия и ефективността при обичайно ежедневно използване. В по-дългосрочен план те отчитат температурните колебания и периодите в режим на готовност, за да осигурят ясна и надеждна представа за типичната енергийна ефективност през целия сезон на отопление или на охлаждане. В зависимост от тяхната стойност енергийният клас може да достигне A+++
Енергийната ефективност е тема с висок приоритет за "Енерго-Про". Компанията партнира успешно с търговски дружества със сходна политика и отношение към енергоефективния начин на мислене. Информационната кампания със съвети за намаляване на сметките за електроенергия е дългосрочна политика на "Енерго-Про" в подкрепа както на интересите на потребителите, така и на екологичната идея.