„Не съм удовлетворен от работата на фирмата, която има задължение да почиства тротоарите. Не са мобилизирани всички хора, сили и средства по плана за зимно почистване. Ще вземем мерки това да не се случва при следващ снеговалеж“, заяви вчера кметът на Русе Пенчо Милков и подчерта, че ще фирмата ще понесе санкции.
Над 160 души са ангажирани с премахването на паднали дървета и клони в Русе. В дейностите са включени 60 служители от общинското предприятие „Паркстрой“ и близо 80 на „Вектор“, два екипа на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ и още два от Регионалната дирекция по горите. ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ също участва със свои екипи.
Вчера бе възстановено електрозахранването в Бъзън, Долно Абланово, Семерджиево, Ястребово и Тетово, в голяма част от Басарбово и частично в Николово, Червена вода и Просена. Екипите на електроразпределителното дружество продължаваха да работят по отстраняване на авариите в Хотанца. Без ток беше квартал Образцов чифлик, където беше спряна и водата. До края на деня електроподаването беше възстановено в целия квартал Средна кула.
Към 17 часа вчера без ток все още бяха близо 5000 абонати, главно в селата в община Две могили, а в 15 села в областта - без вода заради липса на електрозахранване в помпените станции. Повредите са най-различни - скъсани проводници, счупени конзоли и изолатори, както и пречупени стълбове. Най-тежка в общините Борово, Бяла, Ценово и Две могили. Проблеми имаше и с мобилните и стационарните телефони.
Общините Борово, Ветово и Две могили обявиха вчера бедствено положение заради натрупани големи преспи и продължаващият на места силен вятър, поради което много пътища са непроходими.
Два дни след началото на снеговалежа вчера най-после беше отворен последният непроходим основен път - този между Русе и Разград. Заради неговото затваряне в неделя „Утро“, който се печата в съседния град, не успя да стигне до читателите си в понеделник.