Една фирма или консорциум ще отговарят за събирането на битовите отпадъци, за поддържане чистотата на улици и тротоари и за снегопочистването им през зимата. Това става ясно от новата обществена мегапоръчка, публикувана от Община Русе. За тези дейности през следващите четири години ще бъде отделена сума до 37,2 млн. лева с ДДС.
Досега тези дейности бяха поделени между няколко изпълнители, но администрацията е преценила, че е по-добре да бъдат събрани в едно. 
Според директора на правната дирекция в Общината Елена Тодорова решението е взето по целесъобразност, тъй като става въпрос за сходни дейности, изискващи сходна техника. Един изпълнител за всички тях ще позволи на Общината от една страна да упражнява по-лесен контрол, а от друга ще направи невъзможни спорове от рода на това кой е отговорен за отпадъците на тротоара - фирмата, отговаряща за сметосъбирането или тази за чистотата на тротоарите. Такъв подход вече се прилагал в други големи градове и очакванията на Общината са обединението на обществените поръчки да доведе до намаление на крайните цени.
Изпълнителят ще отговаря събирането на битови отпадъци от град Русе и транспортирането им до Инсталацията за предварително третиране (сепариране) на смесени битови отпадъци и Регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци. Негов ангажимент ще бъде поддържането на чистотата на улици и тротоарни площи на териториите за обществено ползване на град Русе, снегопочистване и зимно поддържане на улици, тротоарни площи и площади на териториите за обществено ползване на гр. Русе, кв. Образцов чифлик и с. о. ДЗС и поддържане проводимостта на дъждоприемните шахти и линейни отоци, разположени по уличните платна, площади и подлези в гр. Русе, кв. Средна кула и кв. Долапите /по възлагане/.
Общата прогнозна стойност на поръчката е в размер на 37 200 000 лв. с ДДС, която е ориентировъчна и не се явява задължителна. Окончателната стойност се определя съобразно възложената и действително извършената и приета работа, остойностена по единичните цени предложени от изпълнителя. Според условията на обществената поръчка автоматичното събиране и транспортиране на смесени битови отпадъци е с максимална стойност 130 лв./тон без ДДС. Събирането и транспортирането на смесени битови отпадъци изхвърлени около контейнерите ще се таксува с до 45 лв./тон. Механизираното метене на улични платна е с максимална цена 10,33 лв./ 1000 кв.м, миене на улици и площади с маркуч ще струва до 37,05 лв./1000 кв.м, снегопочистване с ръчен роторен снегорин на тротоари и площади - 14,40 лв./кв.м и т.н. Тези суми ще могат да се индексират с инфлацията за годината.
Крайният срок за подаване на оферти е 25 април.