278 места за осмокласници в русенските гимназии остават незаети след третото класиране, стана ясно след поредното записване на нови гимназисти. По принцип това се очакваше, тъй като в края на април бяха обявени 1846 места в бъдещите осмокласни паралелки, а статистиката показваше, че се очаква 7 клас да завършат 1660 деца в цялата Русенска област. 
Сега се оказва, че освен онези 186 по начало липсващи в Русенско 14-годишни момичета и момчета, още 92 от завършилите тук все още не са си намерили място в училище в Русе или в областта. Възможно е някои от тях да са кандидатствали в училища извън региона, други пък да са се преместили да живеят другаде с родителите си. Така или иначе, записването все още продължава в някои гимназии в Русе, Бяла, Две могили, Ветово и Борово. 
Хубавото е, че практически всички заявени паралелки с изключение на 4, които съобщихме още след първо класиране, са факт, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 
Някои от класовете до този момент са записали минималната бройка ученици, но е факт, че са "над чертата", обясни тя. И посочи като постижение сформираната за първи път в Русе паралелка по полиграфия, която е и първата извнънстолична по тази специалност. Хубаво е, че идеята на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура срещна подкрепа от русенската печатница "Дунав", която освен че е първата в България, е и сред най-добрите на Балканите, отбеляза Георгиева. Тя открои и други нови за Русе специалности като компютърно проектиране и десениране на тъкани в ПГ по облекло "Недка Ив.Лазарова" и машини и системи с цифрово-програмно устройство в ПГ по промишлени технологии "Атанас Буров". 
До 10 септември все още никъде незаписани ученици могат да намерят своето училище, като се обърнат към съответните директори. Свободни места има в "Ат.Буров" и Облеклото, в ПГ по селско стопанство, по механотехника, по дървообработване, по корабостроене и  корабоводене, по строителство. 
Интересна картина се очерта при третото класиране, обявено преди дни. Данните разбиват традиционната представа, че на трето класиране в училищата приемат ученици с какъвто и да е бал. В Дойче шуле имат класиран ученик с бал 441, а в Европейското - с 406! С бал 275 е приет бъдещ специалист по полиграфия в ПГДВА,  в ПГ по икономика балът "пада" до 267.5, а в капитанската паралелка в Корабната гимназия класират кандидати с 273,5 и 251.25. В гимназията по електротехника също държат летвата достатъчно високо - с бал 265.5 за компютърна техника и технологии. На този фон фактът, че в Математическата гимназия имат приет ученик в математическия профил с бал 253.25 е сериозно отстъпление от максималното за тази специалност в МГ - 498, който бе и най-високият русенски бал тази година. Това означава, че ножицата между максимум и минимум за това училище се разтваря твърде широко и сега при суперотличниците в МГ спокойно може да влезе и дете със сравнително скромни възможности, обясняват хора с експертни познания в спецификата по кандидатстването.