17-годишният пианист Николай Димитров се завърна с поредна награда от международния фестивал "Peter de Grote" в холандския град Грьонинген. Русенецът бе удостоен с отличие от 2000 евро на фондация "Приятели на консерватория "Принц Клаус". Николай заслужи наградата с блестящото си представяне на петте индивидуални и камерни концерта в рамките на фестивала и като участник в майсторските класове от Лятната академия "Peter de Grote". 
Русенецът изпълни индивидуално Балада №3 от Шопен и "Островът на радостта" от Дебюси, а като камерен изпълнител свири част от Клавирния квинтет от Шнитке. Една от най-интересните изяви бе в специалния концерт на участници и преподаватели, за който са избрани само най-изявените млади музиканти. Там Николай бе участник в квинтет с двама преподаватели - по цигулка и виолончело, и изпълни първите три части от Клавирния квинтет на Шостакович.
Финалното му представяне бе с творба на Дебюси в концерта на отличените таланти, избрани измежду 50 млади музиканти от Европа, Азия и Северна Америка. 
В края на август Николай Димитров отново заминава за Грьонинген, където ще бъде студент по пиано. Той ще има честта да участва в тържествения концерт по откриването на новата академична година в консерватория "Принц Клаус".