Цената на свинското месо в магазините в Русе се повишава от днес. За това предупредиха търговци. След като африканската чума по свинете засегна три от индустриалните ферми в региона, доставките вече са от Южна България и ще идват на нова, по-висока цена. Точният процент на повишението ще стане ясен днес, а това ще доведе до увеличение и на останалите продукти -кайма, наденица и др. 

Търговците в Русе съобщават и за намаляване на потреблението на свинско месо, въпреки че африканската чума по свинете не е опасна за човека, но клиентите се въздържат да купуват.
„Със събитията от последните дни и седмици потреблението на свинско месо взе да спада. Увеличава се потреблението на пилешко и на риба. През летните месеци винаги са вървели повече маринованите продукти, които се използват за барбекю, за скари. Сега, за съжаление, и те намаляват като потребление“, коментира Борислав Дончев, управителят на хипермаркет „Едеа“ в Мол Русе. 
Притесненията на хората от бранша са, че ако заразата се разпространи и в други свинекомплекси от страната, ще се наложи да се внася месо от чужбина. А цената вероятно още ще се повиши. „Точни прогнози не мога да дам, но според мен ще има по-голям внос, дано да се запазят част от свинекомплексите в България, за да консумираме българско месо. Нашата фирма лансира българското производство и се стремим да работим само с български доставчици, но ако се наложи, табелата „Произведено в България“ няма да я има на щанда. Ще има внос. Не мога да кажа какви ще бъдат цените на вноса, тъй като те варират ежеседмично“, каза още Борислав Дончев.
Колкото до качеството на месото, което се предлага по магазините, то пристига със съответните сертификати, а отделно се изпращат периодично и проби в лаборатория.