На противозаконно и необосновано наказателно преследване е бил заложник съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов, а виновна за това е прокуратурата. По тази причина магистратът, който преди повече от година окончателно изчисти името си и се върна към правораздаването, на свой ред заведе дело, като поиска държавното обвинение да му плати 325 000 лева обезщетение. Това показа запитване на "Утро" до Софийски градски съд, където през февруари е образувано делото по инициатива на магистрата и което тепърва предстои да бъде насрочено и да стартира.
Както е известно, съдията бе задържан на 14 февруари 2015 година край Съдебната палата по време на специална операция с участието на разследващи и експерти от ДАНС от София. Обвинението срещу него беше, че е поискал 1000 лева подкуп, а по-късно опитал да получи половината от тях. Парите щели да гарантират, че магистратът ще одобри споразумение и били поискани от адвоката и бивш прокурор Свилен Стефанов. Акцията по задържането на сочения за корумпиран съдия обаче бе белязана от пропуски и фалове, у него не бяха открити никакви пари и още тогава юристи описаха случващото се като нелепа постановка. Впоследствие Стефанов бе освободен под парична гаранция, на първа инстанция бе осъден условно и му бяха отнети правата да работи на магистратска длъжност и да упражвява юридическа професия. Нагоре по инстанциите обаче чу оправдателни присъди и след като окончателно бе оневинен от Върховния касационен съд, реши да потърси справедливост в парично изражение. 
5000 лева от претендираната сума са за имуществени вреди, които е претърпял магистратът от воденото дело, между които адвокатски хонорари и пътни разноски. Останалата сума от 320 000 лева е искана компенсация за преживените негативи покрай незаконното задържане, обвинение и злепоставяне.