Съдията от районния съд в Русе Николай Стефанов, който бе окончателно оправдан по обвинение за подкуп, се връща на поста си, реши вчера Висшият съдебен съвет. Освен това магистратът ще получи и дължимите възнаграждения от отстраняването му на 5 март 2015 година досега.
Съдия Стефанов бе шумно арестуван в центъра на Русе през февруари 2015 година в показна акция на ДАНС по обвинение, че е притискал бившия прокурор, станал по-късно адвокат Свилен Стефанов за 1000 лева подкуп и е направил опит да получи половината от тях, за да смекчи наказанието на негов непълнолетен клиент. При ареста обаче се оказа, че пари в него няма. Според прокуратурата конфузният факт се дължал на прибързаните действия, разпоредени от началник в ДАНС. Според задържания обаче подкуп не е открит, защото нито е искан, нито е вземан.
Арестът бе широко коментиран не само сред гражданите, а и сред юристите, голяма част от които бяха на мнение, че съдия Стефанов е „сготвен“ от фамилника си - адвокат Стефанов.
През цялото време Николай Стефанов твърдеше, че никога не е искал рушвет, а зачестилите му срещи с адвоката започнали, след като Свилен Стефанов го провокирал в Съдебната палата в Русе с репликата: „А бе, Ники, тия прокурори много те говорят тебе“. По някое време съдията напомнил на адвоката, че има да му връща и стар заем от 500 лева, който му дал още през пролетта на 2014 година.
На първа инстанция Софийския градски съд (СГС) осъди съдията условно на 3 години затвор. Апелативният съд го  оправда, но ВКС върна делото, защото втората инстанция не се беше произнесла по обвинението в изнудване. При новото разглеждане на делото съдията отново беше оправдан по всички обвинения.
След анализ на подслушаните разговори съдът реши, че доказателствата по делото опровергават показанията на адвокат Свилен Стефанов. Той казва, че съдията постоянно го търсел за парите, след като одобрил споразумението, което съдът не приема.