Пълен обрат претърпя делото срещу 70-годишния Петко Илиев, който на 15 октомври  2018г. бе оправдан от Окръжния съд в обвинението му за умишлено убийство на рецивиста Петко Чакъров в Бяла. След разглеждане на делото в Апелативния съд във Велико Търново по жалба на прокуратурата пенсионерът е наказан с пет години затвор.
Битката продължава, ще обжалвам пред Висшия касационен съд, каза вчера адвокатът на възрастния човек Людмил Павлов.
Бай Петко ходи по разпити и дела от 31 август 2017 г., когато отишъл да накъса малко грозде за приятелите си от пенсионерския клуб, но намерил между редовете двама непознати да берат най-хубавите чепки с ножове в ръце.   

Стопанинът извадил от багажника на ладата си стара ловна пушка, а 59-годишният Чакъров, който на млади години е служил в Чуждестранния легион на Франция, а след това е участвал в мироопазваща мисия в Камбоджа, тръгнал към него с две кофи с грозде и нож в лявата ръка.
По думите на Илиев, щом го наближил, Чакъров пуснал кофите на земята, вдигнал ножа и тръгнал към него с думите „Сега ще те убия“. Тогава пенсионерът опрял дългата цев на френско-белгийската пушка от Руско-турската война в стомаха на крадеца, за да го държи далеч от себе си. Бившият легионер обаче я хванал за дулото и започнал да я дърпа, при което оръжието гръмнало и той се свлякъл на земята. 
Бай Петко веднага натоварил простреляния в колата си и го откарал в болницата в Бяла, но медиците били безпомощни. Веднага след това Петко Илиев се предал с пушката в полицията в Бяла и признал, че е убил човек.